Министарство одбране Републике Србије
 
06.10.2021.

Делагација Министарства одбране и Војске Србије на комеморативним свечаностима у Грчкој




Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су, од 20. до 26. септембра 2021. године, у обележавању годишњица важних историјских догађаја, у оквиру комеморативних свечаности посвећених успомени на припаднике Српске војске страдале у Првом светском рату, на острвима Крф и Видо и у Солуну и Поликастру у Републици Грчкој.
 
Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио пуковник Драган Милковић, положила је ловорове венце на Крфу крај Споменика војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Књаз Михајло“, Спомен-плоче у Гувији, на месту првобитног Гробља страдалих припадника Дринске дивизије, крај Споменика Јанису Јанулису у Агиос Матеосу, споменика у Егзоплатанусу и споменика у оквиру гробља „Свети Лазар" у Општини Алмопија-Аридеа.
 
На острву Видо ловорови венци су положени крај Спомен-костурнице страдалих припадника Српске војске, код Морнаричког крста и Плаве гробнице, а у Солуну на Спомен-костурницу Српским војницима у оквиру Српског Војног гробља Зејтинлик.
 
У месту Поликастро делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венце крај Споменика Силама савезницама у Великом рату и Споменика Николи Пашићу, као и у Спомен-костурници Валандовским жртвама у Удову, у Републици Северној Македонији.
 
На комеморативним свечаностима на Крфу присуствовли су званичници острва Крф, а на церемонијама полагања венаца у маузолеју на острву Виду, у „Плаву гробницу“ и у оквиру комплекса српског Војног гробља на Зејтинлику и представници грчке војске.
 
Церемонији на Поликастру, која је реализована у организацији грчке војске, присуствовали су и представници Републике Француске, Краљевине Велике Британије, Републике Италије, Руске Федерације, као и представници традиционалних грчких и српских удружења.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА