Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.10.2021.

Delagacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na komemorativnim svečanostima u Grčkoj




Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali su, od 20. do 26. septembra 2021. godine, u obeležavanju godišnjica važnih istorijskih događaja, u okviru komemorativnih svečanosti posvećenih uspomeni na pripadnike Srpske vojske stradale u Prvom svetskom ratu, na ostrvima Krf i Vido i u Solunu i Polikastru u Republici Grčkoj.
 
Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio pukovnik Dragan Milković, položila je lovorove vence na Krfu kraj Spomenika vojnicima Drugog pešadijskog puka prvog poziva Moravske divizije „Knjaz Mihajlo“, Spomen-ploče u Guviji, na mestu prvobitnog Groblja stradalih pripadnika Drinske divizije, kraj Spomenika Janisu Janulisu u Agios Mateosu, spomenika u Egzoplatanusu i spomenika u okviru groblja „Sveti Lazar" u Opštini Almopija-Aridea.
 
Na ostrvu Vido lovorovi venci su položeni kraj Spomen-kosturnice stradalih pripadnika Srpske vojske, kod Mornaričkog krsta i Plave grobnice, a u Solunu na Spomen-kosturnicu Srpskim vojnicima u okviru Srpskog Vojnog groblja Zejtinlik.
 
U mestu Polikastro delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je vence kraj Spomenika Silama saveznicama u Velikom ratu i Spomenika Nikoli Pašiću, kao i u Spomen-kosturnici Valandovskim žrtvama u Udovu, u Republici Severnoj Makedoniji.
 
Na komemorativnim svečanostima na Krfu prisustvovli su zvaničnici ostrva Krf, a na ceremonijama polaganja venaca u mauzoleju na ostrvu Vidu, u „Plavu grobnicu“ i u okviru kompleksa srpskog Vojnog groblja na Zejtinliku i predstavnici grčke vojske.
 
Ceremoniji na Polikastru, koja je realizovana u organizaciji grčke vojske, prisustvovali su i predstavnici Republike Francuske, Kraljevine Velike Britanije, Republike Italije, Ruske Federacije, kao i predstavnici tradicionalnih grčkih i srpskih udruženja.
 
photoFOTOGALERIJA