Министарство одбране Републике Србије
 

Министар одбране Братислав Гашић
тел:  +381 11 30 05 524
факс:  +381 11 30 05 439
ministar.odbrane@mod.gov.rs

Рођен je 1967. године у Крушевцу. Завршио je Основну школу „Јован Јовановић Змај” y Крушевцу. Средње школско образовање и диплому грађевинског техничара стекао je y Образовном центру „Боса Цветић”. Звање дипломирани економиста стекао је на Економском факултету Универзитета у Нишу.

Од 1989. године бави ce приватним предузетништвом, прво као власник приватног предузећа „Сантос”, a касније као сувласник мешовитог грчко-српског предузећа „Saco d.o.o.”.

Више година је живео и радио y Грчкој, a био je сувласник познатог српског бренда „Гранд кафа”.

Био je народни посланик на листи Српске напредне странке до августа 2012. године.

Од марта 2013. године до децембра 2013. године био је председник Управног одбора ЈП „Србијагас”.

Од јуна 2012. године до априла 2014. године обављао је функцију градоначелника града Крушевца.

Од априла 2014. године до фебруара 2016. године био је министар одбране y Влади Републике Србије.

Од маја 2017. до октобра 2022. године био је директор Безбедносно-информативне агенције Републике Србије.

Од октобра 2022. до маја 2024. године обављао је функцију министра унутрашњих послова.

Од 2. маја 2024. године именован је за министра одбране y Влади Републике Србије.

Истакнути је спортски радник. Био је члан Скупштине и Управног одбора Одбојкашког савеза Југославије, више пута y Управном одбору Фудбалског клуба „Напредак” Крушевац, био је власник женског одбојкашког клуба „Крушевац Сантос”, а четири године обављао je и дужност директора школе фудбала ФК „Напредак”.

До оснивања Српске напредне странке није био политички ангажован, нити је био члан друге политичке странке.

Један je од оснивача Српске напредне странке, у чијем је Председништву од  2009. године.

Био je председник Општинског одбора Српске напредне странке Крушевац и председник Окружног одбора Српске напредне странке за Расински округ.

Биран је за народног посланика Народне скупштине Републике Србије.

У периоду од 2012. до 2016. године био је један од потпредседника Српске напредне странке.

Именовањем на место директора Безбедносно-информативне агенције 29. маја 2017. године, замрзао је чланство на свим функцијама у Српској напредној странци.

Добитник је признања за менаџера године града Крушевца 1998. године. Управни одбор НАЛЕД-a доделио му je 2012. године специјално признање за остварене реформе y градској администрацији и допринос унапређењу привредног амбијента.

Одликовање „Капетан Миша Анастасијевић”, као личности године града Крушевца, додељено му је 2012. године од стране Привредне коморе Крушевац и „Media Inventa”.

Проглашен је за личност године Расинског управног округа од стране Привредне коморе Србије и „Media Inventa” 2013. године, а добитник је и Видовданске награде града Крушевца за 2014. годину. Исте године, добио je Златни грб општине Брус, највише признање за допринос y развоју општине.

Добитник је Плакете општине Варварин за пожртвованост y помоћи и санирању последица поплава, као и Повеље са златном плакетом општине Крупањ за остварена достигнућа од изузетног друштвеног значаја за свестрани развој општине Крупањ.

Додељени су му признање „Евро корак” за допринос развоју града Пирота, Повеља општине Мали Зворник за помоћ при санирању последица поплава, као и Захвалница града Ужица за лично ангажовање и ангажовање Министарства одбране и припадника Војске Србије y отклањању последица елементарних непогода и ванредних ситуација y том граду.

Добитник је Специјалног признања општине Обреновац за изузетно учешће y спасавању и евакуацији становништва, као и помоћ y санацији последица поплава, као и признања Почасни грађанин општине Трстеник за 2019. годину, Александровац за 2021, Варварин и Ћићевац за 2023. годину и нишке Градске општине Црвени крст, за изузетан допринос развоју ових општина.

Одликован је Орденом Његоша првог реда, за признати јавни рад и личне резултате, заслуге у међународној сарадњи, као и допринос у развоју и јачању свеукупних односа између Републике Српске и Србије.

Носилац је више одликовања Српске православне цркве: Ордена краља Милутина (као велики ктитор Српске православне цркве), Ордена Светог Саве другог реда, Ордена Светог Симеона Мироточивог и Ордена Преподобног Прохора Пчињског.

Говори грчки и енглески језик.

Ожењен Иреном, отац Владана, Милана и Николе.