Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Uprava za tradiciju, standard i veterane



Uprava za tradiciju, standard i veterane je unutrašnja jedinica Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane, formirana 18. januara 2010. godine.
 
Obavlja poslove koji se odnose na tradicije, kulturu, standard i vojne veterane, izgled i korišćenje grba Vojske Srbije, vojne zastave, vojne oznake, obeležja i ostale simbole, dodelu odlikovanja, priznanja i nenovčanih nagrada na nivou Ministarstva i Vojske, socijalne i humanitarne poslove u sistemu odbrane, brigu o porodicama poginulih pripadnika, saradnju s vojnim udruženjima, stambeno obezbeđenje zaposlenih, rešavanje stambenih pitanja korisnika vojnih penzija, kao i saradnju s ostalim ministarstvima i organizacijama koje se bave poslovima iz oblasti tradicija, kulture, standarda i veterana.
 
Uže unutrašnje jedinice Uprave za tradiciju, standard i veterane su:
  • Odeljenje za tradicije, kulturu i veterane
  • Odeljenje za stambene poslove
  • Odeljenje za komercijalno-finansijske poslove
  • Odeljenje za zajedničke poslove.
Potčinjeni sastavi Uprave za tradiciju, standard i veterane su Vojni muzej na Kalemegdanu i Muzej vazduhoplovstva u Surčinu.
 
Vojni muzej obavlja poslove sakupljanja, pripreme i izlaganja muzejskog materijala u vezi s vojnom, ratnom istorijom i tradicijom. Takođe sakuplja i izlaže dela nacionalne kulturne baštine. Realizuje i izdavačku delatnost značajnu za stručni rad i promociju muzejskih fondova i zbirki, te razmenu publikovanih izdanja s ostalim muzejima, kao i saradnju sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu. 

www.muzej.mod.gov.rs
 
Muzej vazduhoplovstva prikuplja, evidentira, proučava, čuva, štiti i stručno obrađuje muzejski i pomoćni muzejski materijal (materijalna, dokumentarna, ilustrovana i foto-građa iz istorije jedinica i ustanova Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije), kao i dela nacionalne i svetske kulturne baštine, koja izlaže i prezentuje javnosti radi zadovoljavanja kulturnih, naučnih i vaspitno-obrazovnih potreba i negovanja vazduhoplovnih, borbenih i slobodarskih tradicija srpskog naroda.

www.muzejvazduhoplovstva.mod.gov.rs
 
Načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane je pukovnik dr Đorđe Kalanj.
 
Kontakt
Uprava za tradiciju, standard i veterane
Nemanjina 15
11000 Beograd
Telefon: 011-3203-055
Faks: 011-3000-316
I-mejl:utsv@mod.gov.rs