Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

NAJČEŠĆA PITANJA - Delovanje udruženja u oblastima od značaja za odbranu



  • Kako se realizuje učešće Ministarstva odbrane u finansiranju projekata udruženja koja deluju u oblastima od značaja za odbranu?
– Ministarstvo odbrane može učestvovati u finasiranju aktivnosti udruženja od posebnog značaja za odbranu i u finansiranju projekata odstalih udruženja u oblastima od značaja za odbranu. Pravilnikom o kriterijumima i postupku za sticanje statusa udruženja od posebnog značaja za odbranu i dodelu sredstava za učešće u finansiranju projekata udruženja u oblastima od značaja za odbranu („Službeni vojni list“, broj 9/19, 3/20 i 14/21, od 22. aprila 2021. Godine) propisani su kriterijumi i uslovi za dodelu takvih sredstava. 

Oblasti od značaja za odbranu na kojima se zasnivaju projekti ostalih udruženja su oblasti koje se odnose na obuku za zaštitu i spasavanje ljudi i materijalnih dobara, vrednovanje, čuvanje i razvijanje vojnih tradicija, padobranstvo, jedriličarstvo, ronilaštvo, radio-amaterstvo, speleologija, alpinizam, planinarenje, izviđaštvo, streljaštvo,  streličarstvo i borilačke veštine.

Sredstva za projekte udruženja obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije. Od raspoređenih budžetskih sredstava 20 odsto opredeljuje se za učešće u finansiranju aktivnosti od značaja za odbranu koja realizuju udruženja od posebnog značaja za odbranu, a 80 odsto za učešće u finansiranju projekata ostalih udruženja koja deluju u oblastima od značaja za odbranu. 

Za realizaciju aktivnosti udruženja od posebnog značaja za odbranu i projekata ostalih udruženja u oblastima od značaja za odbranu ministar odbrane donosi Rešenje o utvrđivanju visine, rasporeda i korišćenja srestava za finansiranje aktivnosti udruženja od posebnog značaja za odbranu i projekata ostalih udruženja u oblastima od značaja za odbranu za tekuću godinu.

Dodela sredstava vrši se na osnovu javnog konkursa koji raspisuje Ministarstvo odbrane i objavljuje na zvaničnoj internet stranici Ministarstva odbrane.