Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Ministar odbrane Bratislav Gašić
tel:  +381 11 30 05 524
faks:  +381 11 30 05 439
ministar.odbrane@mod.gov.rs

Rođen je 1967. godine u Kruševcu. Završio je Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj” y Kruševcu. Srednje školsko obrazovanje i diplomu građevinskog tehničara stekao je y Obrazovnom centru „Bosa Cvetić”. Zvanje diplomirani ekonomista stekao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Od 1989. godine bavi ce privatnim preduzetništvom, prvo kao vlasnik privatnog preduzeća „Santos”, a kasnije kao suvlasnik mešovitog grčko-srpskog preduzeća „Saco d.o.o.”.

Više godina je živeo i radio y Grčkoj, a bio je suvlasnik poznatog srpskog brenda „Grand kafa”.

Bio je narodni poslanik na listi Srpske napredne stranke do avgusta 2012. godine.

Od marta 2013. godine do decembra 2013. godine bio je predsednik Upravnog odbora JP „Srbijagas”.

Od juna 2012. godine do aprila 2014. godine obavljao je funkciju gradonačelnika grada Kruševca.

Od aprila 2014. godine do februara 2016. godine bio je ministar odbrane y Vladi Republike Srbije.

Od maja 2017. do oktobra 2022. godine bio je direktor Bezbednosno-informativne agencije Republike Srbije.

Od oktobra 2022. do maja 2024. godine obavljao je funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Od 2. maja 2024. godine imenovan je za ministra odbrane y Vladi Republike Srbije.

Istaknuti je sportski radnik. Bio je član Skupštine i Upravnog odbora Odbojkaškog saveza Jugoslavije, više puta y Upravnom odboru Fudbalskog kluba „Napredak” Kruševac, bio je vlasnik ženskog odbojkaškog kluba „Kruševac Santos”, a četiri godine obavljao je i dužnost direktora škole fudbala FK „Napredak”.

Do osnivanja Srpske napredne stranke nije bio politički angažovan, niti je bio član druge političke stranke.

Jedan je od osnivača Srpske napredne stranke, u čijem je Predsedništvu od  2009. godine.

Bio je predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Kruševac i predsednik Okružnog odbora Srpske napredne stranke za Rasinski okrug.

Biran je za narodnog poslanika Narodne skupštine Republike Srbije.

U periodu od 2012. do 2016. godine bio je jedan od potpredsednika Srpske napredne stranke.

Imenovanjem na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije 29. maja 2017. godine, zamrzao je članstvo na svim funkcijama u Srpskoj naprednoj stranci.

Dobitnik je priznanja za menadžera godine grada Kruševca 1998. godine. Upravni odbor NALED-a dodelio mu je 2012. godine specijalno priznanje za ostvarene reforme y gradskoj administraciji i doprinos unapređenju privrednog ambijenta.

Odlikovanje „Kapetan Miša Anastasijević”, kao ličnosti godine grada Kruševca, dodeljeno mu je 2012. godine od strane Privredne komore Kruševac i „Media Inventa”.

Proglašen je za ličnost godine Rasinskog upravnog okruga od strane Privredne komore Srbije i „Media Inventa” 2013. godine, a dobitnik je i Vidovdanske nagrade grada Kruševca za 2014. godinu. Iste godine, dobio je Zlatni grb opštine Brus, najviše priznanje za doprinos y razvoju opštine.

Dobitnik je Plakete opštine Varvarin za požrtvovanost y pomoći i saniranju posledica poplava, kao i Povelje sa zlatnom plaketom opštine Krupanj za ostvarena dostignuća od izuzetnog društvenog značaja za svestrani razvoj opštine Krupanj.

Dodeljeni su mu priznanje „Evro korak” za doprinos razvoju grada Pirota, Povelja opštine Mali Zvornik za pomoć pri saniranju posledica poplava, kao i Zahvalnica grada Užica za lično angažovanje i angažovanje Ministarstva odbrane i pripadnika Vojske Srbije y otklanjanju posledica elementarnih nepogoda i vanrednih situacija y tom gradu.

Dobitnik je Specijalnog priznanja opštine Obrenovac za izuzetno učešće y spasavanju i evakuaciji stanovništva, kao i pomoć y sanaciji posledica poplava, kao i priznanja Počasni građanin opštine Trstenik za 2019. godinu, Aleksandrovac za 2021, Varvarin i Ćićevac za 2023. godinu i niške Gradske opštine Crveni krst, za izuzetan doprinos razvoju ovih opština.

Odlikovan je Ordenom Njegoša prvog reda, za priznati javni rad i lične rezultate, zasluge u međunarodnoj saradnji, kao i doprinos u razvoju i jačanju sveukupnih odnosa između Republike Srpske i Srbije.

Nosilac je više odlikovanja Srpske pravoslavne crkve: Ordena kralja Milutina (kao veliki ktitor Srpske pravoslavne crkve), Ordena Svetog Save drugog reda, Ordena Svetog Simeona Mirotočivog i Ordena Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Govori grčki i engleski jezik.

Oženjen Irenom, otac Vladana, Milana i Nikole.