Министарство одбране Републике Србије
 
11.10.2019.

Одржан пленарни састанак Конференције националних директора за наоружање




Пленарни састанак Конференције националних директора за наоружање одржан је у седишту НАТО у Бриселу, у формату платформе интероперабилности.

Републику Србију представљао је в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.

Конференција националних директора за наоружање бави се активностима које се односе на истраживање, развој и производњу наоружања и војне опреме и отворена је за сарадњу са државама партнерима у складу с њиховим националним потребама и могућностима.

Састанку, на којем је сагледан годишњи рад Конференције, присуствовали су представници 45 земаља, 25 различитих радних група, НАТО команди и агенција.

Фокус овогодишњег састанка био је на међународној сарадњи у области развоја наоружања и војне опреме заснованих на иновативним технологијама.

Учесници састанка били су у прилици да сагледају могућности за унапређење сарадње у домену развоја и производње наоружања и војне опреме, као и да сагледају статус већ започетих пројеката развоја технологија одбране. Размотрене су и могућности и области сарадње с Европском одбрамбеном агенцијом и комерцијалним сектором у домену изградње одбрамбених способности.

На маргинама састанка, помоћник министра Милорадовић разговарао је са националним директорима Словеније, Мађарске, Румуније, Грчке, Словачке, Естоније, Бугарске и Црне Горе о трендовима развоја одбрамбених технологија, текућим и потенцијалним заједничким пројектима у домену развоја и производње војне опреме и наоружања и о сарадњи одбрамбених индустрија.