Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.10.2019.

Održan plenarni sastanak Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje




Plenarni sastanak Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje održan je u sedištu NATO u Briselu, u formatu platforme interoperabilnosti.

Republiku Srbiju predstavljao je v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.

Konferencija nacionalnih direktora za naoružanje bavi se aktivnostima koje se odnose na istraživanje, razvoj i proizvodnju naoružanja i vojne opreme i otvorena je za saradnju sa državama partnerima u skladu s njihovim nacionalnim potrebama i mogućnostima.

Sastanku, na kojem je sagledan godišnji rad Konferencije, prisustvovali su predstavnici 45 zemalja, 25 različitih radnih grupa, NATO komandi i agencija.

Fokus ovogodišnjeg sastanka bio je na međunarodnoj saradnji u oblasti razvoja naoružanja i vojne opreme zasnovanih na inovativnim tehnologijama.

Učesnici sastanka bili su u prilici da sagledaju mogućnosti za unapređenje saradnje u domenu razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme, kao i da sagledaju status već započetih projekata razvoja tehnologija odbrane. Razmotrene su i mogućnosti i oblasti saradnje s Evropskom odbrambenom agencijom i komercijalnim sektorom u domenu izgradnje odbrambenih sposobnosti.

Na marginama sastanka, pomoćnik ministra Miloradović razgovarao je sa nacionalnim direktorima Slovenije, Mađarske, Rumunije, Grčke, Slovačke, Estonije, Bugarske i Crne Gore o trendovima razvoja odbrambenih tehnologija, tekućim i potencijalnim zajedničkim projektima u domenu razvoja i proizvodnje vojne opreme i naoružanja i o saradnji odbrambenih industrija.