Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
18.07.2014.

Завршено школовање 60. класе Командно-штабног усавршавања



Завршено школовање 60. класе Командно-штабног усавршавањаДоделом диплома и парадних бодежа најбољим полазницима 60. класе Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране Војне академије, данас је завршено њихово једногодишње школовање. Свечаности су присуствовали министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима, ректор Универзитета одбране, начелник Војне академије, бројни представници установа и јединица Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, родбина и пријатељи полазника.

Честитајући завршетак школовања најмлађој генерацији командно-штабних официра Војске Србије, тројици официра из оружаних снага Босне и Херцеговине и петорици официра из оруужаних снага Републике Анголе, који су, уз 39 официра из Министарства одбране и Војске Србије, своје знање усавршили у 60. класи командно-штабног усавршавања у Школи националне одбране Војне академије, министар одбране Братислав Гашић је истакао да присуство припадника страних армија на свим нивоима школовања представља још један показатељ да је поверење у Војску Србије и наш систем образовања у порасту и да је Војна академија спремна да школује војни кадар оспособљен да одговори свим безбедносним изазовима.

Завршено школовање 60. класе Командно-штабног усавршавања- Сигуран сам да ћете знања стечена током године у којој обележавамо 100 година од почетка Првог светског рата и 60 година постојања и успешног рада Школе националне одбране, успешно применити на својим новим дужностима. Желим да та знања користите у миру и да у наставку каријере будете носиоци даљег развоја оружаних снага Републике Србије. Користећи светска искуства у области војног образовања и савремени систем обуке стекли сте знања која вам омогућавају професионално и одговорно извршавање задатака у све три мисије Војске Србије. Кроз систем војног образовања гради се идентитет професионалног војника који је частан, одан, оспособљен и спреман за све изазове официрског позива. Не треба заборавити да систем одбране обједињава научноистраживачке, образовно техничке, технолошке и привредне капацитете, због чега представља и битан чинилац развоја потенцијала целокупног друштва, рекао је министар одбране Братислав Гашић.

У име полазника 60. класе Командно-штабног усавршавања у Школи националне одбране Војне академије присутнима се обратио први у рангу мајор Миодраг Младеновић. Истичући да су током два школска семестра, кроз бројне семинаре, вежбе, наставне посете, команднатска извиђања и путовања, стекли нова, шира и исцрпнија знања из десет предмета и положили исто толико испита.

Завршено школовање 60. класе Командно-штабног усавршавања- Да бисмо стекли звање командно-штабног официра, током усавршавања упознали смо се са савременуим системима безбедности и безбедносним изазовима, прошиирили теоријска знања о могућим изазовима, ризицима и претњама по безбедност наше земље, из теорије тактике, оператике, војне стратегије и менаџмдента логистичке подршке. За неколико дана стечена знања примењиваћемо на новим дужностима у Министарству одбране и јединицама Војске Србије, уверени да смо оспособљени да командујемо повереним јединицама и обављамо штабне дужности у командама и јединицама Војске Србије у оквиру додељених мисија и задатака, истакао је мајор Младеновић.

Тројицу најбољих полазника из система одбране Србије и све полазнике 60. класе Командно-штабног усавршавања из иностранства парадним бодежима наградио је Председник Републике Србије Томислав Николић.

Завршено школовање 60. класе Командно-штабног усавршавањаПоред 39 полазника из система одбране Србије, школобвање су завршила тројица официра из ОС БиХ и петорица официра из ОС Републике Анголе.

Командно-штабно усавршавање представља други ниво стручног усавршавања официра. На овај вид усавршавања упућени су официри из система одбране Републике Србије са различитих дужности попут команданта и заменика команданта батаљона или дивизиона, командира чете, батерије и одељења и начелника реферата или референата у командама различитог нивоа.

По завршетку школовања официри ће бити распоређени на дужности команданата тактичких јединица свог рода-службе батаљонског нивоа, штабне дужности у командама бригадног нивоа и друге дужности у вишим командама Војске Србије и организационим јединицама Министарства одбране.