Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
18.07.2014.

Završeno školovanje 60. klase Komandno-štabnog usavršavanja



Završeno školovanje 60. klase Komandno-štabnog usavršavanjaDodelom diploma i paradnih bodeža najboljim polaznicima 60. klase Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojne akademije, danas je završeno njihovo jednogodišnje školovanje. Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima, rektor Univerziteta odbrane, načelnik Vojne akademije, brojni predstavnici ustanova i jedinica Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, rodbina i prijatelji polaznika.

Čestitajući završetak školovanja najmlađoj generaciji komandno-štabnih oficira Vojske Srbije, trojici oficira iz oružanih snaga Bosne i Hercegovine i petorici oficira iz oruužanih snaga Republike Angole, koji su, uz 39 oficira iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, svoje znanje usavršili u 60. klasi komandno-štabnog usavršavanja u Školi nacionalne odbrane Vojne akademije, ministar odbrane Bratislav Gašić je istakao da prisustvo pripadnika stranih armija na svim nivoima školovanja predstavlja još jedan pokazatelj da je poverenje u Vojsku Srbije i naš sistem obrazovanja u porastu i da je Vojna akademija spremna da školuje vojni kadar osposobljen da odgovori svim bezbednosnim izazovima.

Završeno školovanje 60. klase Komandno-štabnog usavršavanja- Siguran sam da ćete znanja stečena tokom godine u kojoj obeležavamo 100 godina od početka Prvog svetskog rata i 60 godina postojanja i uspešnog rada Škole nacionalne odbrane, uspešno primeniti na svojim novim dužnostima. Želim da ta znanja koristite u miru i da u nastavku karijere budete nosioci daljeg razvoja oružanih snaga Republike Srbije. Koristeći svetska iskustva u oblasti vojnog obrazovanja i savremeni sistem obuke stekli ste znanja koja vam omogućavaju profesionalno i odgovorno izvršavanje zadataka u sve tri misije Vojske Srbije. Kroz sistem vojnog obrazovanja gradi se identitet profesionalnog vojnika koji je častan, odan, osposobljen i spreman za sve izazove oficirskog poziva. Ne treba zaboraviti da sistem odbrane objedinjava naučnoistraživačke, obrazovno tehničke, tehnološke i privredne kapacitete, zbog čega predstavlja i bitan činilac razvoja potencijala celokupnog društva, rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić.

U ime polaznika 60. klase Komandno-štabnog usavršavanja u Školi nacionalne odbrane Vojne akademije prisutnima se obratio prvi u rangu major Miodrag Mladenović. Ističući da su tokom dva školska semestra, kroz brojne seminare, vežbe, nastavne posete, komandnatska izviđanja i putovanja, stekli nova, šira i iscrpnija znanja iz deset predmeta i položili isto toliko ispita.

Završeno školovanje 60. klase Komandno-štabnog usavršavanja- Da bismo stekli zvanje komandno-štabnog oficira, tokom usavršavanja upoznali smo se sa savremenuim sistemima bezbednosti i bezbednosnim izazovima, prošiirili teorijska znanja o mogućim izazovima, rizicima i pretnjama po bezbednost naše zemlje, iz teorije taktike, operatike, vojne strategije i menadžmdenta logističke podrške. Za nekoliko dana stečena znanja primenjivaćemo na novim dužnostima u Ministarstvu odbrane i jedinicama Vojske Srbije, uvereni da smo osposobljeni da komandujemo poverenim jedinicama i obavljamo štabne dužnosti u komandama i jedinicama Vojske Srbije u okviru dodeljenih misija i zadataka, istakao je major Mladenović.

Trojicu najboljih polaznika iz sistema odbrane Srbije i sve polaznike 60. klase Komandno-štabnog usavršavanja iz inostranstva paradnim bodežima nagradio je Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Završeno školovanje 60. klase Komandno-štabnog usavršavanjaPored 39 polaznika iz sistema odbrane Srbije, školobvanje su završila trojica oficira iz OS BiH i petorica oficira iz OS Republike Angole.

Komandno-štabno usavršavanje predstavlja drugi nivo stručnog usavršavanja oficira. Na ovaj vid usavršavanja upućeni su oficiri iz sistema odbrane Republike Srbije sa različitih dužnosti poput komandanta i zamenika komandanta bataljona ili diviziona, komandira čete, baterije i odeljenja i načelnika referata ili referenata u komandama različitog nivoa.

Po završetku školovanja oficiri će biti raspoređeni na dužnosti komandanata taktičkih jedinica svog roda-službe bataljonskog nivoa, štabne dužnosti u komandama brigadnog nivoa i druge dužnosti u višim komandama Vojske Srbije i organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane.