Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.02.2014.

Сусрет министра одбране са замеником команданта Савезничке команде за операције



Министар одбране Небојша Родић састао се данас са замеником команданта Савезничке команде НАТО за операције, уједно командантом операције Европске уније у Босни и Херцеговини, ЕУФОР АЛТЕА, генералом Ричардом Ширефом.

На састанку је разговарано о регионалној сарадњи и улози Републике Србије у креирању безбедносног окружења на Балкану, као и сарадњи са НАТО у оквиру програма Партнерство за мир.

Генерал Ширеф упознат је са чињеницом да је регионална сарадња један од спољно-политичких приоритета Републике Србије. Од предстојећих активности у оквиру регионалних иницијатива посебно је истакнут састанак заменика начелникa генералштабова у оквиру Процеса сарадње министара одбране земаља Југоисточне Европе, који ће бити одржан у Београду од 10. до 13. јуна ове године.

Ангажовањем у оквиру активности Форума за сарадњу у области одбране западног Балкана - ~SEEC~, Министарство одбране кроз пројектни приступ промовише могућности развијања и декларисања следећих националних капацитета у регионалне центре: Центар АБХО, Војномедицинску академију, Војну болницу Ниш, базу Југ, Центар за мировне операције и Центар за уништавање муниције и наоружања ТРЗ „Крагујевац“.

Изражено је задовољство оствареном сарадњом кроз програме и механизме радa Групе Србија-НАТО за реформу одбране, чиме се обезбеђује значајна билатерална подршка држава чланица НАТО, Партнерства за мир и Европске уније у достизању Циљева партнерства.

Током јула 2013. године покренут је нови Поверилачки фонд намењен за коришћење капацитета Техничко-ремонтног завода Крагујевац за потребе региона.

Истакнуто да је у току израда Индивидуалног акционог плана партнерства -~ IPAP~, а интензивиране су активности кроз Програм за изградњу интегритета.

Посебно је наглашен значај образовања као основа за даљи развој, опремања и повећања оперативних способности Војске Србије за извршавање свих мисија и задатака.