Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
06.02.2014.

Susret ministra odbrane sa zamenikom komandanta Savezničke komande za operacije



Ministar odbrane Nebojša Rodić sastao se danas sa zamenikom komandanta Savezničke komande NATO za operacije, ujedno komandantom operacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, EUFOR ALTEA, generalom Ričardom Širefom.

Na sastanku je razgovarano o regionalnoj saradnji i ulozi Republike Srbije u kreiranju bezbednosnog okruženja na Balkanu, kao i saradnji sa NATO u okviru programa Partnerstvo za mir.

General Širef upoznat je sa činjenicom da je regionalna saradnja jedan od spoljno-političkih prioriteta Republike Srbije. Od predstojećih aktivnosti u okviru regionalnih inicijativa posebno je istaknut sastanak zamenika načelnika generalštabova u okviru Procesa saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope, koji će biti održan u Beogradu od 10. do 13. juna ove godine.

Angažovanjem u okviru aktivnosti Foruma za saradnju u oblasti odbrane zapadnog Balkana - ~SEEC~, Ministarstvo odbrane kroz projektni pristup promoviše mogućnosti razvijanja i deklarisanja sledećih nacionalnih kapaciteta u regionalne centre: Centar ABHO, Vojnomedicinsku akademiju, Vojnu bolnicu Niš, bazu Jug, Centar za mirovne operacije i Centar za uništavanje municije i naoružanja TRZ „Kragujevac“.

Izraženo je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom kroz programe i mehanizme rada Grupe Srbija-NATO za reformu odbrane, čime se obezbeđuje značajna bilateralna podrška država članica NATO, Partnerstva za mir i Evropske unije u dostizanju Ciljeva partnerstva.

Tokom jula 2013. godine pokrenut je novi Poverilački fond namenjen za korišćenje kapaciteta Tehničko-remontnog zavoda Kragujevac za potrebe regiona.

Istaknuto da je u toku izrada Individualnog akcionog plana partnerstva -~ IPAP~, a intenzivirane su aktivnosti kroz Program za izgradnju integriteta.

Posebno je naglašen značaj obrazovanja kao osnova za dalji razvoj, opremanja i povećanja operativnih sposobnosti Vojske Srbije za izvršavanje svih misija i zadataka.