Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.11.2013.

Састанак министра одбране са амбасадором Aустрије



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић састао се данас са амбасадором Републике Аустрије у Београду Јоханесом Ајгнером.

Закључено је да је сарадња у области одбране интензивна. Од земаља које нису чланице НАТО, Аустрија је најзначајнији партнер Србији по броју активности билатералне војне сарадње.

„Искуства Аустрије, као неутралне земље, у безбедносним и одбрамбеним аспектима прикључења Европској унији, као и из учешћа у мултинационалним операцијама посебно су важна за Србију, с обзиром на наша стратешка опредељења“, истакао је министар Родић.

Заједнички је констатовано да је потребно створити нови правни оквир за будућу сарадњу у области одбране. Такође, разговарало се о сусрету на нивоу министара одбране како би се дефинисале стратешке смернице за даљу сарадњу, посебно у вези са потенцијалним заједничким учешћем у операцијама Уједињених нација и Европске уније и војно-образовној сарадњи.

Министар Родић и амбасадор Ајгнер посебно су истакли одличну сарадњу у области атомско-биолошко-хемијске одбране. Два кадета аустријске Војне академије у току ове године стажирала су у декларисаном воду Копнене војске, што је од стране Савезног министарства одбране и спорта Аустрије оцењено највишом оценом. Такође, истакнута је веома добра сарадња Управе за војно здравство са Санитетском службом Оружаних снага Републике Аустрије, чији су припадници учествовали на Семинару ратне хирургије на Војномедицинској академији у октобру.

Министар Родић захвалио је на подршци Аустрије европким интеграцијама наше земље, као и на професионалном ангажовању припадника аустријских оружаних снага у саставу КФОР.