Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
07.11.2013.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom Austrije



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić sastao se danas sa ambasadorom Republike Austrije u Beogradu Johanesom Ajgnerom.

Zaključeno je da je saradnja u oblasti odbrane intenzivna. Od zemalja koje nisu članice NATO, Austrija je najznačajniji partner Srbiji po broju aktivnosti bilateralne vojne saradnje.

„Iskustva Austrije, kao neutralne zemlje, u bezbednosnim i odbrambenim aspektima priključenja Evropskoj uniji, kao i iz učešća u multinacionalnim operacijama posebno su važna za Srbiju, s obzirom na naša strateška opredeljenja“, istakao je ministar Rodić.

Zajednički je konstatovano da je potrebno stvoriti novi pravni okvir za buduću saradnju u oblasti odbrane. Takođe, razgovaralo se o susretu na nivou ministara odbrane kako bi se definisale strateške smernice za dalju saradnju, posebno u vezi sa potencijalnim zajedničkim učešćem u operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije i vojno-obrazovnoj saradnji.

Ministar Rodić i ambasador Ajgner posebno su istakli odličnu saradnju u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane. Dva kadeta austrijske Vojne akademije u toku ove godine stažirala su u deklarisanom vodu Kopnene vojske, što je od strane Saveznog ministarstva odbrane i sporta Austrije ocenjeno najvišom ocenom. Takođe, istaknuta je veoma dobra saradnja Uprave za vojno zdravstvo sa Sanitetskom službom Oružanih snaga Republike Austrije, čiji su pripadnici učestvovali na Seminaru ratne hirurgije na Vojnomedicinskoj akademiji u oktobru.

Ministar Rodić zahvalio je na podršci Austrije evropkim integracijama naše zemlje, kao i na profesionalnom angažovanju pripadnika austrijskih oružanih snaga u sastavu KFOR.