Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.10.2013.

Министар Родић примио немачког амбасадора



Министар одбране Небојша Родић сусрео се данас са амбасадором Савезне Републике Немачке Хајнцом Вилхелмом.

Заједнички је оцењено да је сарадња у области одбране на веома високом нивоу, али да постоје могућности за њено унапређење. Тежишне области сарадње јесу у областима војног образовања, војне медицине и припреме за упућивање у мултинационалне операције.

Исказано је опредељење да се започне ново поглавље у војној сарадњи две земље кроз заједничко ангажовање медицинског особља и тимова за обуку у оквиру немачког контигента у операцији Европске уније у Малију, у којој учествују припадници 22 земље чланице ЕУ. Мисија у Малију успостављена је почетком ове године и нема мандат за учешће у борбеним операцијама.

Немачки амбасадор упознат је са активним учешћем Републике Србије у регионалним безбедносним иницијативама и приоритетима у сарадњи са Европском унијом.

Закључено је да сусрети званичника две државе доприносе успостављању бољих међусобних односа и предложено је интензивирање таквих састанака. Министар Родић упутио је позив министру одбране и начелнику Генералштаба оружаних снага СР Немачке да посете Србију.

Наглашена је важност потписивања Споразума о размени и заштити тајних података чиме ће се дефинисати правни основ за још ближу сарадњу.

Министар Родић је упутио позив за школовање припадника ОС Немачке у војнообразовним институцијама Србије.

Амбасадор Вилхелм нагласио је да је амбасада Немачке спремна да учествује у активностима у Републици Србији којима ће се следеће године обележити стогодишњица почетка Великог рата.