Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
30.10.2013.

Ministar Rodić primio nemačkog ambasadora



Ministar odbrane Nebojša Rodić susreo se danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke Hajncom Vilhelmom.

Zajednički je ocenjeno da je saradnja u oblasti odbrane na veoma visokom nivou, ali da postoje mogućnosti za njeno unapređenje. Težišne oblasti saradnje jesu u oblastima vojnog obrazovanja, vojne medicine i pripreme za upućivanje u multinacionalne operacije.

Iskazano je opredeljenje da se započne novo poglavlje u vojnoj saradnji dve zemlje kroz zajedničko angažovanje medicinskog osoblja i timova za obuku u okviru nemačkog kontigenta u operaciji Evropske unije u Maliju, u kojoj učestvuju pripadnici 22 zemlje članice EU. Misija u Maliju uspostavljena je početkom ove godine i nema mandat za učešće u borbenim operacijama.

Nemački ambasador upoznat je sa aktivnim učešćem Republike Srbije u regionalnim bezbednosnim inicijativama i prioritetima u saradnji sa Evropskom unijom.

Zaključeno je da susreti zvaničnika dve države doprinose uspostavljanju boljih međusobnih odnosa i predloženo je intenziviranje takvih sastanaka. Ministar Rodić uputio je poziv ministru odbrane i načelniku Generalštaba oružanih snaga SR Nemačke da posete Srbiju.

Naglašena je važnost potpisivanja Sporazuma o razmeni i zaštiti tajnih podataka čime će se definisati pravni osnov za još bližu saradnju.

Ministar Rodić je uputio poziv za školovanje pripadnika OS Nemačke u vojnoobrazovnim institucijama Srbije.

Ambasador Vilhelm naglasio je da je ambasada Nemačke spremna da učestvuje u aktivnostima u Republici Srbiji kojima će se sledeće godine obeležiti stogodišnjica početka Velikog rata.