Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
29.10.2013.

Сусрет начелника генералштабова Србије и Румуније



Интонирањем државних химни и церемонијом свечаног дочека у касарни „Бањица 2“ започео је данашњи сусрет начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и начелника Генералштаба Војске Румуније генерал-потпуковника Штефана Даниле, који предводи делегацију те војске током тродневне посете Србији.

Говорећи о значају данашњег сурета са румунским колегом, генерал Диковић је истакао да је Војска Србије у функцији реализације циљева спољне политике наше земље, а један од кључних циљева је и регионална сарадња.

– Овај сусрет је изванредна прилика да унапредимо билатералну војну сарадњу, а за то постоје све могућности и изванредна основа – нагласио је генерал Диковић подсећајући на плодну сарадњу са Румунијом на пољу ваздухопловне индустрије, на заједничке војне вежбе, као и на низ других активности на војно–војном плану. Традиционално пријатељство двеју земаља, додао је, пружа изванредну основу и олакшава изналажење путева за унапређење војно–војне сарадње.

Према речима генерала Диковића, једна од кључних тема током данашњих разговора биће и удруживање капацитета на регионалном нивоу, а те капацитете поседују обе војске.

– Првенствено, биће речи о коришћењу полигона „Капу Мидија“ у Републици Румунији за гађање циљева у ваздушном постору са лаким преносним системима, затим, нашег Центра за усавршавање кадрова АБХО, који је светског нивоа, коришћењу капацитета базе „Југ“ ради припрема за учешће у мултинационалним операцијама, као и о сарадњи у области школовања и усавршавања – нагласио је генерал Диковић додајући да је познато да оружане снаге Румуније имају изванредне академије видова, а и да наша Војна академија има развијене капацитете за размену кадра. Све то, како је истакао, у циљу је јачања безбедности у региону и даљег јачања поверења на опште задовољство припадника двеју војски.

Разговори о удруживању снага, односиће се и на област треће мисије војске, помоћи цивилном становништву у случају природних непогода и катастрофа, а нарочито на потенцијално учешће наших снага у Мултинационалном батаљону „Тиса“, кога чине припадници оружаних снага Румуније, Мађарске, Словачке и Украјине.

На крају обраћања, генерал Диковић је изразио захвалност за принципијелан став Румуније по питању непризнавања независности Косова и Метохије.

Посета Србији, оценио је генерал Данила, израз је јаке војно–војне сардње двеју земаља, а сарадња је прилика да учимо из заједничког искуства у мултинационалним операцијама и мисијама.

– Веома је важно за нас да сарађујемо у циљу регионалне безбедности и сигурности. У ово време финансијских тешкоћа, за све је значајно да изнађу решења за заједничке активности, како би се избегло њихово дуплирање, а да би смо сви заједно радили на постизању истог циља – поручио је генерал Данила изражавајући посебно задовољство због заједничких вежби двеју оружаних снага у претходним годинама, у своје и у име припадника Војске Румуније.

Уз традиционалне везе, истакао је генерал Данила, везује нас и пријатељсво, али и то што смо у истом делу Европе.

– Имајући у виду да Румунија већ две године председава Саветом министара одбране југоисточне Европе, овим путем бих изразио поверење министра одбране Румуније Мирчеа Душе и његов став да је Србија веома важан елемент сарадње и безбедности одбране у овом региону – нагласио је начелник Генералштаба Румуније додајући да је неопходно наставити са сарадњом и радити на побољшању њеног квалитета, како би били спремни за све нове изазове.

Током посете Србији, делегација Војске Румуније обићи ће 204. ваздухопловну бригаду Војске Србије и Војну академију.