Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
29.10.2013.

Susret načelnika generalštabova Srbije i Rumunije



Intoniranjem državnih himni i ceremonijom svečanog dočeka u kasarni „Banjica 2“ započeo je današnji susret načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i načelnika Generalštaba Vojske Rumunije general-potpukovnika Štefana Danile, koji predvodi delegaciju te vojske tokom trodnevne posete Srbiji.

Govoreći o značaju današnjeg sureta sa rumunskim kolegom, general Diković je istakao da je Vojska Srbije u funkciji realizacije ciljeva spoljne politike naše zemlje, a jedan od ključnih ciljeva je i regionalna saradnja.

– Ovaj susret je izvanredna prilika da unapredimo bilateralnu vojnu saradnju, a za to postoje sve mogućnosti i izvanredna osnova – naglasio je general Diković podsećajući na plodnu saradnju sa Rumunijom na polju vazduhoplovne industrije, na zajedničke vojne vežbe, kao i na niz drugih aktivnosti na vojno–vojnom planu. Tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja, dodao je, pruža izvanrednu osnovu i olakšava iznalaženje puteva za unapređenje vojno–vojne saradnje.

Prema rečima generala Dikovića, jedna od ključnih tema tokom današnjih razgovora biće i udruživanje kapaciteta na regionalnom nivou, a te kapacitete poseduju obe vojske.

– Prvenstveno, biće reči o korišćenju poligona „Kapu Midija“ u Republici Rumuniji za gađanje ciljeva u vazdušnom postoru sa lakim prenosnim sistemima, zatim, našeg Centra za usavršavanje kadrova ABHO, koji je svetskog nivoa, korišćenju kapaciteta baze „Jug“ radi priprema za učešće u multinacionalnim operacijama, kao i o saradnji u oblasti školovanja i usavršavanja – naglasio je general Diković dodajući da je poznato da oružane snage Rumunije imaju izvanredne akademije vidova, a i da naša Vojna akademija ima razvijene kapacitete za razmenu kadra. Sve to, kako je istakao, u cilju je jačanja bezbednosti u regionu i daljeg jačanja poverenja na opšte zadovoljstvo pripadnika dveju vojski.

Razgovori o udruživanju snaga, odnosiće se i na oblast treće misije vojske, pomoći civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa, a naročito na potencijalno učešće naših snaga u Multinacionalnom bataljonu „Tisa“, koga čine pripadnici oružanih snaga Rumunije, Mađarske, Slovačke i Ukrajine.

Na kraju obraćanja, general Diković je izrazio zahvalnost za principijelan stav Rumunije po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Poseta Srbiji, ocenio je general Danila, izraz je jake vojno–vojne sardnje dveju zemalja, a saradnja je prilika da učimo iz zajedničkog iskustva u multinacionalnim operacijama i misijama.

– Veoma je važno za nas da sarađujemo u cilju regionalne bezbednosti i sigurnosti. U ovo vreme finansijskih teškoća, za sve je značajno da iznađu rešenja za zajedničke aktivnosti, kako bi se izbeglo njihovo dupliranje, a da bi smo svi zajedno radili na postizanju istog cilja – poručio je general Danila izražavajući posebno zadovoljstvo zbog zajedničkih vežbi dveju oružanih snaga u prethodnim godinama, u svoje i u ime pripadnika Vojske Rumunije.

Uz tradicionalne veze, istakao je general Danila, vezuje nas i prijateljsvo, ali i to što smo u istom delu Evrope.

– Imajući u vidu da Rumunija već dve godine predsedava Savetom ministara odbrane jugoistočne Evrope, ovim putem bih izrazio poverenje ministra odbrane Rumunije Mirčea Duše i njegov stav da je Srbija veoma važan element saradnje i bezbednosti odbrane u ovom regionu – naglasio je načelnik Generalštaba Rumunije dodajući da je neophodno nastaviti sa saradnjom i raditi na poboljšanju njenog kvaliteta, kako bi bili spremni za sve nove izazove.

Tokom posete Srbiji, delegacija Vojske Rumunije obići će 204. vazduhoplovnu brigadu Vojske Srbije i Vojnu akademiju.