Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.10.2013.

Сусрет генерала Диковића и Де Русијеа



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас у касарни „Бањица 2“ са председавајућим Војног комитета Европске уније генералом Патриком де Русијеом.

Том приликом, генерал Диковић је истакао да ће током разговора бити речи о реформама система безбедности на путу придруживања Србије Европској унији.

– Ми смо посебно заинтересовани за искуства која генерал Де Русије жели да нам пренесе по питању ангажовања припадника наше Војске и Министарства одбране у системима глобалне безбедности којима руководи ЕУ – рекао је генерал Диковић истичући да генерал Де Русије пружа безрезервну подршку намерама наше војске за учешће у мисијама ЕУ, реформи система одбране и придруживању Србије Европској унији.

Захваљујући на позиву генералу Диковићу, генерал Де Русије нагласио је да су уз поменуте теме, у фокусу данашњег сусрета и питања везана за изазове са којима се сусрећу и Србија и ЕУ.

– Као преседавајући Војног комитета ЕУ представљам 28 начелника генералштабова земаља чланица ЕУ и заједно пружамо савете када је реч о безбедносним питањима за све ентитете ЕУ– рекао је генерал Де Русије додајући да је он, такође, и војни саветник Кетрин Ештон и лице за контакт са свим оперативним командантима у мисијама ЕУ. Имајући то у виду, оценио је да је допринос Србије веома значајан, пре свега, у мисији ЕУ у Сомалији, као и у борби против пирата у операцији Аталанта.

Према његовим речима, данашњи разговори ће се односити и на партнерства, зато што је то примарно за ЕУ, подразумевајући под партнерством интеракцију са пријатељима, међу којима је, свакако, и Србија.

– Сматрамо да је ово ситуација у којој обе стране добијају, јер партнери са собом доносе историју и стручност у војним пољима, и мислимо да треба да имаамо ојачана партнерства са државама чланицама и са државама које нас окружују. – истакао је генерал Де Русије најављујући још интензивнију сарадњу у оквиру војних питања, која ће бити корисна за обе стране.

Током тродневне посете, делегација коју предводи генерал Де Русије посетиће Војни музеј, Школу националне одбране, као и Центар за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу.