Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.10.2013.

Susret generala Dikovića i De Rusijea



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas u kasarni „Banjica 2“ sa predsedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije generalom Patrikom de Rusijeom.

Tom prilikom, general Diković je istakao da će tokom razgovora biti reči o reformama sistema bezbednosti na putu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

– Mi smo posebno zainteresovani za iskustva koja general De Rusije želi da nam prenese po pitanju angažovanja pripadnika naše Vojske i Ministarstva odbrane u sistemima globalne bezbednosti kojima rukovodi EU – rekao je general Diković ističući da general De Rusije pruža bezrezervnu podršku namerama naše vojske za učešće u misijama EU, reformi sistema odbrane i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Zahvaljujući na pozivu generalu Dikoviću, general De Rusije naglasio je da su uz pomenute teme, u fokusu današnjeg susreta i pitanja vezana za izazove sa kojima se susreću i Srbija i EU.

– Kao presedavajući Vojnog komiteta EU predstavljam 28 načelnika generalštabova zemalja članica EU i zajedno pružamo savete kada je reč o bezbednosnim pitanjima za sve entitete EU– rekao je general De Rusije dodajući da je on, takođe, i vojni savetnik Ketrin Ešton i lice za kontakt sa svim operativnim komandantima u misijama EU. Imajući to u vidu, ocenio je da je doprinos Srbije veoma značajan, pre svega, u misiji EU u Somaliji, kao i u borbi protiv pirata u operaciji Atalanta.

Prema njegovim rečima, današnji razgovori će se odnositi i na partnerstva, zato što je to primarno za EU, podrazumevajući pod partnerstvom interakciju sa prijateljima, među kojima je, svakako, i Srbija.

– Smatramo da je ovo situacija u kojoj obe strane dobijaju, jer partneri sa sobom donose istoriju i stručnost u vojnim poljima, i mislimo da treba da imaamo ojačana partnerstva sa državama članicama i sa državama koje nas okružuju. – istakao je general De Rusije najavljujući još intenzivniju saradnju u okviru vojnih pitanja, koja će biti korisna za obe strane.

Tokom trodnevne posete, delegacija koju predvodi general De Rusije posetiće Vojni muzej, Školu nacionalne odbrane, kao i Centar za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu.