Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.10.2013.

Обележена годишњица ослобођења Београда



Председник Србије Томислав Николић положио је данас венце на споменик ослободиоцима Београда и споменик Црвеноармејцу поводом 69. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Уз интонирање химне и почасни строј Гарде Војске Србије, председник Николић, у спомен књигу је  записао: „Да није било вас у Србији се не би рађала деца, а рађају се честита и поносна деца Србије која вас никад неће заборавити. Заувек хвала”.

Венце су, на споменик ослободилаца Београда и споменик Црвеноармејцу, такође, положили и премијер Ивица Дачић, који је предводио државну церемонију, као и начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна који је предводио делегацију Министарства одбране, представници Министарства рада и социјалне политике, Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и амбасаде Руске Федерације, Украјинe, Белорусије и Азербејџана у Републици Србији.

Премијер Дачић је поводом 69 година од ослобођања главног  града у Другом светском рату  у  спомен књигу  записао:

"Ослободиоци Београда припадници партизанске војске и Црвене армије заслужују да вечно буду део колективног сећања грађана Београда и Србије. Нек им је вечна слава, хвала им што су уткали своје животе за слободу Србије. Нама је обавеза једино да ту слободу чувамо и од заборава и од неких нових завојевачa".

  У оквиру обележавања годишњице, делегација Ваздухопловства и ПВО Војске Србије, положила је венце крај споменика страдалим совјетским ветеранима на Авали.

На данашњи дан 1944. године, припадници Народноослободилачке војске Југославије, након вишедневних крвавих и тешких борби, помогнути својим совјетским савезницима, ослободили су главни град Србије и Југославије. Тиме су окончали четворогодишњи период његове окупације током кога је страдао велики број Београђана, док је сам град претрпео штету изузетно великог обима.