Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.10.2013.

Obeležena godišnjica oslobođenja Beograda



Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas vence na spomenik oslobodiocima Beograda i spomenik Crvenoarmejcu povodom 69. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Uz intoniranje himne i počasni stroj Garde Vojske Srbije, predsednik Nikolić, u spomen knjigu je  zapisao: „Da nije bilo vas u Srbiji se ne bi rađala deca, a rađaju se čestita i ponosna deca Srbije koja vas nikad neće zaboraviti. Zauvek hvala”.

Vence su, na spomenik oslobodilaca Beograda i spomenik Crvenoarmejcu, takođe, položili i premijer Ivica Dačić, koji je predvodio državnu ceremoniju, kao i načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna koji je predvodio delegaciju Ministarstva odbrane, predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i ambasade Ruske Federacije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana u Republici Srbiji.

Premijer Dačić je povodom 69 godina od oslobođanja glavnog  grada u Drugom svetskom ratu  u  spomen knjigu  zapisao:

"Oslobodioci Beograda pripadnici partizanske vojske i Crvene armije zaslužuju da večno budu deo kolektivnog sećanja građana Beograda i Srbije. Nek im je večna slava, hvala im što su utkali svoje živote za slobodu Srbije. Nama je obaveza jedino da tu slobodu čuvamo i od zaborava i od nekih novih zavojevača".

  U okviru obeležavanja godišnjice, delegacija Vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije, položila je vence kraj spomenika stradalim sovjetskim veteranima na Avali.

Na današnji dan 1944. godine, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, nakon višednevnih krvavih i teških borbi, pomognuti svojim sovjetskim saveznicima, oslobodili su glavni grad Srbije i Jugoslavije. Time su okončali četvorogodišnji period njegove okupacije tokom koga je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpeo štetu izuzetno velikog obima.