Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
29.06.2013.

Вежба Војске Србије "Ресава 2013"



На полигону „Пасуљанске ливаде“ данас је изведена вежба са бојним гађањем „Ресава 2013“. Највећој вежби, коју Војска Србије изводи ове године са око хиљаду војника и старешина Копнене војске и Ваздухопловства и ПВО, присуствовали су председник Републике Србије Томислав Николић, први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, страни војни представници и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Окупљенима се на почетку вежбе обратио командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић, а командант 2. бригаде Копнене војске бригадни генерал Маринко Павловић коментарисао је вежбу.  Руковидалац вежбе био је пуковник Мухарем Фазлић, начелник штаба Друге бригаде.

Након вежбе, делегација је обишла тактички оперативни центар команде 2. бригаде Копнене војске, осматрачницу команданта батаљона са које је командовано јединицама на вежби и артиљеријску осматрачницу, након чега је председник Републике Србије Томислав Николић обишао учеснике вежбе.

- За успешно изведену вежбу - врло добро! - рекао је председник Николић након обиласка строја.

Показну једнострану тактичку вежбу по теми „Ојачани пешадијски батаљон у одбрани са преласком у противнапад“ на интервидовском полигону у близини Ћуприје извели су припадници 2. бригаде Копнене војске  уз подршку Специјалне и 98. ваздухопловне бригаде, а у току вежбе гађано је 57 циљева, означених са 597 мета.

Циљ вежбе „Ресава 2013“ је  да се прикаже обученост команде бригаде и команде батаљона у планирању, припреми и извођењу вежбе, као и обученост јединица у припреми, организовању и извођењу борбених дејстава у одбрани и противнападу.

Најатрактивнији сегмент данашњег увежбавања било је дејство извиђачке авијације, у оквиру акције када пилот авиона орао врши налет ради извиђања простора и уочава колону непријатељских моторних и борбених возила, као и у делу када пилот „орла“ дејствује по уоченом непријатељском циљу ради подршке извлачења борбеног осигурања.

Пажњу гледалаца привукло је и дејствовање по непријатељу средствима артиљеријске ватрене подршке, и то самоходне хаубичко артиљеријске батерије 122мм  („гвоздика“), батерија самоходних вишецевних лансера ракета  („огањ“),  као и хеликоптера „гама“ са противоклопним вођеним ракетама.

Вежба је завршена  ангажовањем санитетског борбеног возила пешадије и тенка за извлачење оштећеног борбеног возила пешадије М80А и симулацијом евакуације повређених и рањених употребом хеликоптера.