Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
29.06.2013.

Vežba Vojske Srbije "Resava 2013"



Na poligonu „Pasuljanske livade“ danas je izvedena vežba sa bojnim gađanjem „Resava 2013“. Najvećoj vežbi, koju Vojska Srbije izvodi ove godine sa oko hiljadu vojnika i starešina Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i PVO, prisustvovali su predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, strani vojni predstavnici i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Okupljenima se na početku vežbe obratio komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković, a komandant 2. brigade Kopnene vojske brigadni general Marinko Pavlović komentarisao je vežbu.  Rukovidalac vežbe bio je pukovnik Muharem Fazlić, načelnik štaba Druge brigade.

Nakon vežbe, delegacija je obišla taktički operativni centar komande 2. brigade Kopnene vojske, osmatračnicu komandanta bataljona sa koje je komandovano jedinicama na vežbi i artiljerijsku osmatračnicu, nakon čega je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić obišao učesnike vežbe.

- Za uspešno izvedenu vežbu - vrlo dobro! - rekao je predsednik Nikolić nakon obilaska stroja.

Pokaznu jednostranu taktičku vežbu po temi „Ojačani pešadijski bataljon u odbrani sa prelaskom u protivnapad“ na intervidovskom poligonu u blizini Ćuprije izveli su pripadnici 2. brigade Kopnene vojske  uz podršku Specijalne i 98. vazduhoplovne brigade, a u toku vežbe gađano je 57 ciljeva, označenih sa 597 meta.

Cilj vežbe „Resava 2013“ je  da se prikaže obučenost komande brigade i komande bataljona u planiranju, pripremi i izvođenju vežbe, kao i obučenost jedinica u pripremi, organizovanju i izvođenju borbenih dejstava u odbrani i protivnapadu.

Najatraktivniji segment današnjeg uvežbavanja bilo je dejstvo izviđačke avijacije, u okviru akcije kada pilot aviona orao vrši nalet radi izviđanja prostora i uočava kolonu neprijateljskih motornih i borbenih vozila, kao i u delu kada pilot „orla“ dejstvuje po uočenom neprijateljskom cilju radi podrške izvlačenja borbenog osiguranja.

Pažnju gledalaca privuklo je i dejstvovanje po neprijatelju sredstvima artiljerijske vatrene podrške, i to samohodne haubičko artiljerijske baterije 122mm  („gvozdika“), baterija samohodnih višecevnih lansera raketa  („oganj“),  kao i helikoptera „gama“ sa protivoklopnim vođenim raketama.

Vežba je završena  angažovanjem sanitetskog borbenog vozila pešadije i tenka za izvlačenje oštećenog borbenog vozila pešadije M80A i simulacijom evakuacije povređenih i ranjenih upotrebom helikoptera.