Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
01.02.2013.

Подршка Аустрије европским интеграцијама Србије



Државни секретар у Министарству одбране Александар Николић разговарао је данас са амбасадором Републике Аустрије у Београду Јоханесом Ајгнером.

Државни секретар Николић захвалио је на континуираној подршци Републике Аустрије Србији на путу европских интеграција. Добијање датума за почетак преговора представља заслужени резултат Владе Србије, која је показала озбиљност и пуну посвећеност у раду.

Приоритети сарадње Министарства одбране са Европском унијом у наредном периоду су унапређење административних капацитета за активнију сарадњу у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике кроз реформу одбране, учешће у операцијама ЕУ за управљање кризама и развој заједничких пројеката са Европском одбрамбеном агенцијом (ЕДА).

Амбасадор Ајгнер је истакао да je Република Аустрија снажан заговорник наставка процеса интеграцијe и наставиће са залагањем код других чланица за брзо приближавање Србије Европској унији. Савезно министарство за одбрану и спорт Аустрије, као централни координатор програма обуке у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, наставиће са подршком унапређењу административних капацитета и пружању експертске помоћи за достизање статуса Регионалног центра ЦУК АБХО у Крушевцу.

Обострано је изражено задовољство нивоом достигнуте сарадње у области одбране и тенденцијом даљег унапређења. Констатовано је да су интензивни сусрети на високом нивоу и редовне билатералне војно-безбедносне консултације потврда високог степена разумевања између две земље.

Тежиште сарадње у области одбране у наредном периоду су обука и усавршавање, припрема за учешће у мултинационалним операцијама, војна историја, логистика, АБХО и војна медицина.