Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
07.04.2012.

„Отворени дан“ на аеродрому Батајница



Министар одбране Драган Шутановац и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица присуствовали су данас на аеродрому Батајница традиционалној акцији „Отворени дан“. Тим поводом припадници 204. ваздухопловне бригаде припремили су на централној стајанци тактичко-технички збор ваздухоплова који се налазе на употреби у тој јединици, те су сви љубитељи авијације, међу којима су најбројнија била деца, могли да виде наоружање и опрему српског ваздухопловства.

Министар Шутановац је том приликом најавио да ће у оквиру промоције Војске Србије и њених оперативних способности током априла широм Србије у касарнама бити одржани „отворени дани“.

„Биће то прилика за грађане, децу и све заљубљенике у војску да дођу у касарне и виде чиме војска располаже и какву технику употребљава“, рекао је министар и додао да је за Министарство одбране изузетно важна ова година имајући у виду да славимо сто година постојања ваздухопловства у Србији, јубилеј какав велики број земаља Европе и света нема подсећејући да ће 2. септембра бити одржан највећи до сада аеромитинг у Београду.

"Драго ми је да су данас овде и јавне личности, глумци из серије „Војна академија“, који се у серији школују управо да буду пилоти" напоменуо је министар Шутановац и додао да су они својеврсни промотери Војске Србије, пре свега ваздухопловства.

Глумачка екипа серије „Војна академија“ која је на аеродром слетела хеликоптером Ми-8 изазвала је велико одушевљење свих присутних, нарочито деце, која су се са јунацима те серије сликали и добијали аутограме.

Глумац Бојан Перић (у серији кадет Стошић) каже да је снимање серије „Војна академија“ за њега непоновљиво искуство.
"Број деце овде присутне, која је нама поклонила велику пажњу, говори да смо ипак урадили нешто лепо", рекао је Перић и додао да су имали велику подршку официра у раду.

За Јелисавету Орашанин, у серији кадеткиња Роксанда, сама припрема за серију је била напорна, али како и сама каже сада види да се то исплатило.
"У неким тренуцима је било јако тешко, на 40 степени заспамтити текст, пуна ратна опрема...Било је тешко, али смо уживали у сваком трентку", рекла је Јелисавета, која посебно памти шале са снимања.

Невена Ристић, која тумачи лик Бисе кадеткиње млађе класе, верује да ће исуство са снимања памтити до краја живота.
"Било је дивно оживљавати те младе људе који имају заиста невероватан позив", рекла је она и истакла да све припреме које су имали пре снимања непоновљиве и занимљиве, захваљујући старешинама које су са њима радиле.

Режисер Дејан Зечевић је рекао да је имао интересантан материјал, професионалну екипу и подршку Војне академије и Министарства одбране.
"То је за сваког редитеља савршена ситуација и у том смислу снимање серије било је за мене велико задовољство", рекао је он и објаснио да му је најважнији задатак био да представи живот на Академији на атрактиван и занимљив начин.

Гости на аеродрому Батајница данас су имали јединствену прилику да изблиза виде авионе типа Утва, Ласта, Супергалеб, Орао, Миг-21, Миг-29, Антонов, као и хеликоптере Ми-8 и Ми-17. На изненађење многих, своје место на стајанци добила су и средства која се налазе у 250. ракетној бригади ПВД - Нева и Куб, радари из 126. бригаде ВОЈИН и опрема 210. батаљона везе.

Највећу пажњу посетилаца свакако је привукао атрактиван летачки програм хеликоптера „газеле“ и Ми-17 са ведром за гашење пожара и авиона „супергалеб“, Миг-21 и Миг-29.

Према речима команданта 204. ваздухопловне бригаде, бригадног генерала Предрага Бандића, данашњи „Отворени дан“ још једном је потврио да народ воли авијатичаре и ваздухопловство, нарочито војно.

Моделари из многобројних српских клубова представили су радио-контролисане моделе у летећем и статичном програму, док су ваздухопловни макетари представили своје макете.

Многобројне школе организовано су довеле своје основце како би сви могли да уживају у програму „Отвореног дана“ на Батајници. У организацији града Београда, деца без родитељског старања имала су такође прилику да проведу дан уз наше пилоте и присуствују величанственом налету авиона српске авијације.

Циљ отварања капије свим заинтересованим суграђанима је да се кроз дружење са ваздухопловцима увере у њихове способности и да се промовише војни позив, посебно пилотски.