Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.02.2020.

Посланик Бундестага др Ној на изложби „Одбрана 78“




Посланик Бундестага Савезне Републике Немачке др Александер Ној, који је и члан Одбора за одбрану и заменик члана Одбора за спољне послове, обишао је данас изложбу Министарства одбране и Војске Србије „Одбрана 78“ у Музеју града Београда, заједно са помоћником министра одбране за политику одбране Миланом Ранковићем и начелником Управе за традицију, стандард и ветеране пуковником Душком Шљиванчанином.

После обиласка изложбе, посланик др Ној рекао је да га много изложених фотографија и предмета које је видео подсећају на догађаје од пре 20 година.

- Тужно је видети колико је цивилних жртава било. Могу у потпуности да разумем како се то тешко одразило и колико је велике ране направило српском народу. То се још увек осећа. Један мали народ, једна мала армија успела је да се одупре НАТО агресији и то је на изложби веома добро документовано, рекао је др Ној и захвалио што је имао прилику да посети Музеј и обиђе изложбу „Одбрана 78“.

Посланик Бундестага уписао је у Спомен-књигу утисак да изложба представља „сећање на жртве НАТО агресора у Србији 1999. године“.  

Изложба „Одбрана 78“, аутора Душана Јововића, приређена је поводом обележавања 20. годишњице одбране отаџбине од НАТО агресије. Пројекат је иницирало Министарство одбране и Војска Србије.

Изложба на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије, која је почела нападом на СР Југославију 24. марта 1999. године, без одобрења Савета безбедности Уједињених нација и посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је, нажалост, било и много деце.