Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
19.02.2020.

Poslanik Bundestaga dr Noj na izložbi „Odbrana 78“




Poslanik Bundestaga Savezne Republike Nemačke dr Aleksander Noj, koji je i član Odbora za odbranu i zamenik člana Odbora za spoljne poslove, obišao je danas izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“ u Muzeju grada Beograda, zajedno sa pomoćnikom ministra odbrane za politiku odbrane Milanom Rankovićem i načelnikom Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnikom Duškom Šljivančaninom.

Posle obilaska izložbe, poslanik dr Noj rekao je da ga mnogo izloženih fotografija i predmeta koje je video podsećaju na događaje od pre 20 godina.

- Tužno je videti koliko je civilnih žrtava bilo. Mogu u potpunosti da razumem kako se to teško odrazilo i koliko je velike rane napravilo srpskom narodu. To se još uvek oseća. Jedan mali narod, jedna mala armija uspela je da se odupre NATO agresiji i to je na izložbi veoma dobro dokumentovano, rekao je dr Noj i zahvalio što je imao priliku da poseti Muzej i obiđe izložbu „Odbrana 78“.

Poslanik Bundestaga upisao je u Spomen-knjigu utisak da izložba predstavlja „sećanje na žrtve NATO agresora u Srbiji 1999. godine“.  

Izložba „Odbrana 78“, autora Dušana Jovovića, priređena je povodom obeležavanja 20. godišnjice odbrane otadžbine od NATO agresije. Projekat je iniciralo Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

Izložba na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost, bilo i mnogo dece.