Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.08.2019.

Састанак министра Вулина и амбасадорке НР Кине Чен Бо




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са амбасадорком НР Кине у Београду Чен Бо са којом је разговарао о сарадњи у области одбране и предстојећој посети делегације те земље предвођене првим потпредседником Централне војне комисије.

Сарадњу Србије и Кине карактеришу чести сусрети високих званичника и дијалог на највишем нивоу, рекао је министар Вулин и истакао да је посета првог потпредседника Централне војне комисије НР Кине генерала Џанга Јоусија Србији почетком септембра, једна од највиших посета у историји војне сарадње између двеју земаља.

Министар Вулин је поновио да Србија цени спољну политику НР Кине засновану на поштовању принципа мирољубиве коегзистенције и уважавању свих чинилаца у међународним односима, захвалио за јасну и доследну подршку када је у питању очување територијалног интегритета и националног суверенитета Србије и онемогућавање нелегалног чланства тзв. „Косова“ у међународним организацијама и поручио да Србија подржава политику једне Кине.

Обострани закључак данашњег састанка је да сарадња Србије и Кине у области одбране прати укупну сарадњу две државе, на високом је нивоу, а простор за њено даље унапређење постоји у областима војноекономске, војнотехничке, војно-војне и војномедицинске сарадње.