Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
27.08.2019.

Sastanak ministra Vulina i ambasadorke NR Kine Čen Bo




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ambasadorkom NR Kine u Beogradu Čen Bo, sa kojom je razgovao o saradnji u oblasti odbrane i predstojećoj poseti delegacije te zemlje predvođene prvim potpredsednikom Centralne vojne komisije.

Saradnju Srbije i Kine karakterišu česti susreti visokih zvaničnika i dijalog na najvišem nivou, rekao je ministar Vulin i istakao da je poseta prvog potpredsednika Centralne vojne komisije NR Kine generala Džanga Jousija Srbiji početkom septembra, jedna od najviših poseta u istoriji vojne saradnje između dveju zemalja.

Ministar Vulin je ponovio da Srbija ceni spoljnu politiku NR Kine zasnovanu na poštovanju principa miroljubive koegzistencije i uvažavanju svih činilaca u međunarodnim odnosima, zahvalio za jasnu i doslednu podršku kada je u pitanju očuvanje teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta Srbije i onemogućavanje nelegalnog članstva tzv. „Kosova“ u međunarodnim organizacijama i poručio da Srbija podržava  politiku jedne Kine.

Obostrani zaključak današnjeg sastanka je da saradnja Srbije i Kine u oblasti odbrane prati ukupnu saradnju dve države, na visokom je nivou, a prostor za njeno dalje unapređenje postoji u oblastima vojnoekonomske, vojnotehničke, vojno-vojne i vojnomedicinske saradnje.