Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.12.2018.

Стабилност и благостање заједнички циљеви Србије и Грчке



Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Владе Републике Грчке Алексисом Ципрасом у Палати Србија, након чега је одржана и друга седница Високог савета за сарадњу између Републике Србије и Републике Грчке, којој је присуствовао и министар одбране Александар Вулин.
 
Председник Вучић је истакао да је током данашњег сусрета разговарано о свим важним регионалним питањима, од значаја за обе земље.
 
- Србија и Грчка имају веома добре односе, искрене и истински пријатељске, а српски народ и грађани Србије доживљавају Грчку као савезника и пријатеља и у политици, али и у економији и другим важним питањима – нагласио је председник Вучић.
 
Он је изразио захвалност Грчкој и премијеру Ципрасу на подршци коју пружају територијалном интегритету Републике Србије, зато што добро разумеју позицију наше земље, али и на томе што на местима где год могу и како год могу пружају подршку српском народу и српској држави. 
 
Председник Вучић је рекао да је у разговору са премијером Ципрасом било речи и о свим проблемима на Косову и Метохији са којима се Србија суочава.
 
- Говорио сам и о формирању војске Косова, што је учињено не само супротно међународном праву и локалном законодавству, као и о таксама супротним нормама рационалног и подразумевајућег понашања у 21. веку, када имате слободан проток робе, услуга и капитала и да је то нешто што је у потпуности зауставило трговину између Београда и Приштине – нагласио је председник Вучић.
 
Председник Владе Републике Грчке Алексис Ципрас истакао је да су током досадашњих сусрета са председником Вучићем направљени значајни кораци када је реч о напретку сарадње, ослањајући се на заједнички циљ и заједничку визију - стабилност и благостање.

Премијер Ципрас је оценио да неприхватљиве активности Приштине не само да не доприносе стабилности у региону, већ напротив, изазивају дестабилизацију и потребно је да се гласно о томе говори. Председник Вучић и Влада Србје, додао је он, имају веома тежак посао, али не треба да скрену са тог курса.
 
Ципрас је осудио радње које спроводи тзв. Косово, које „баца уље на ватру“, изражавајући подршку Србији на том путу и напорима да пронађе решење, јер је то перспектива коју Србија има да би одржала стабилност у региону.
 
Како се могло чути након данашњег сусрета два званичника, наредна, трећа седница Високог савета за сарадњу између Републике Србије и Републике Грчке биће одржана на пролеће у Грчкој.