Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
21.12.2018.

Stabilnost i blagostanje zajednički ciljevi Srbije i Grčke



Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Republike Grčke Aleksisom Ciprasom u Palati Srbija, nakon čega je održana i druga sednica Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Grčke, kojoj je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin.
 
Predsednik Vučić je istakao da je tokom današnjeg susreta razgovarano o svim važnim regionalnim pitanjima, od značaja za obe zemlje.
 
- Srbija i Grčka imaju veoma dobre odnose, iskrene i istinski prijateljske, a srpski narod i građani Srbije doživljavaju Grčku kao saveznika i prijatelja i u politici, ali i u ekonomiji i drugim važnim pitanjima – naglasio je predsednik Vučić.
 
On je izrazio zahvalnost Grčkoj i premijeru Ciprasu na podršci koju pružaju teritorijalnom integritetu Republike Srbije, zato što dobro razumeju poziciju naše zemlje, ali i na tome što na mestima gde god mogu i kako god mogu pružaju podršku srpskom narodu i srpskoj državi. 
 
Predsednik Vučić je rekao da je u razgovoru sa premijerom Ciprasom bilo reči i o svim problemima na Kosovu i Metohiji sa kojima se Srbija suočava.
 
- Govorio sam i o formiranju vojske Kosova, što je učinjeno ne samo suprotno međunarodnom pravu i lokalnom zakonodavstvu, kao i o taksama suprotnim normama racionalnog i podrazumevajućeg ponašanja u 21. veku, kada imate slobodan protok robe, usluga i kapitala i da je to nešto što je u potpunosti zaustavilo trgovinu između Beograda i Prištine – naglasio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vlade Republike Grčke Aleksis Cipras istakao je da su tokom dosadašnjih susreta sa predsednikom Vučićem napravljeni značajni koraci kada je reč o napretku saradnje, oslanjajući se na zajednički cilj i zajedničku viziju - stabilnost i blagostanje.

Premijer Cipras je ocenio da neprihvatljive aktivnosti Prištine ne samo da ne doprinose stabilnosti u regionu, već naprotiv, izazivaju destabilizaciju i potrebno je da se glasno o tome govori. Predsednik Vučić i Vlada Srbje, dodao je on, imaju veoma težak posao, ali ne treba da skrenu sa tog kursa.
 
Cipras je osudio radnje koje sprovodi tzv. Kosovo, koje „baca ulje na vatru“, izražavajući podršku Srbiji na tom putu i naporima da pronađe rešenje, jer je to perspektiva koju Srbija ima da bi održala stabilnost u regionu.
 
Kako se moglo čuti nakon današnjeg susreta dva zvaničnika, naredna, treća sednica Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Grčke biće održana na proleće u Grčkoj.