Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
26.10.2017.

Састанак министра одбране са чланом Oдбора за безбедност Бундестага




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са чланом Одбора за безбедност у Бундестагу Флоријаном Ханом.

Саговорници су разменили мишљења о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету и сагласили се да нови безбедносни ризици и претње у виду тероризма, неконтролисаних миграција становништва из кризних подручја, енергетска и економска зависност, налажу непрекидно унапређење свих облика сарадње.

Министар одбране је изразио задовољство што односе Немачке и Србије карактерише интензивна сарадња на свим пољима, укључујући и одбрану, чему доприноси одличан однос председника Србије Александра Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел. За остваривање спољнополитичког приоритета Владе Републике Србије – убрзаног прикључења Европској унији, посебно је истакнута важност подршке и разумевања Немачке, као једне од кључних држава ЕУ, водећег инвеститора и највећег билатералног донатора у Србији.

Члан Одбора за безбедност у Бундестагу Флоријан Хан је оценио да је сарадња двеју земаља у области одбране садржајна и разноврсна, као и да има могућности за унапређење од обостраног интереса, посебно по питању војно-економске сарадње, о чему сведочи Меморандум о разумевању високог нивоа потписан између Министарства одбране и немачке компаније Ербас („Airbus Group“), за куповину шест хеликоптера „Н 145М“ за потребе ВС.

Заједнички је наглашена важност ангажовања припадника МО и ВС у мултинационалним операцијама и директна сарадња ВС са КФОР. Саговорници су се сагласили да круну сарадње Србије и Немачке чини заједничко ангажовање наших медицинских тимова у Мисији ЕУ у Малију.