Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
26.10.2017.

Sastanak ministra odbrane sa članom Odbora za bezbednost Bundestaga




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa članom Odbora za bezbednost u Bundestagu Florijanom Hanom.

Sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i saglasili se da novi bezbednosni rizici i pretnje u vidu terorizma, nekontrolisanih migracija stanovništva iz kriznih područja, energetska i ekonomska zavisnost, nalažu neprekidno unapređenje svih oblika saradnje.

Ministar odbrane je izrazio zadovoljstvo što odnose Nemačke i Srbije karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima, uključujući i odbranu, čemu doprinosi odličan odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel. Za ostvarivanje spoljnopolitičkog prioriteta Vlade Republike Srbije – ubrzanog priključenja Evropskoj uniji, posebno je istaknuta važnost podrške i razumevanja Nemačke, kao jedne od ključnih država EU, vodećeg investitora i najvećeg bilateralnog donatora u Srbiji.

Član Odbora za bezbednost u Bundestagu Florijan Han je ocenio da je saradnja dveju zemalja u oblasti odbrane sadržajna i raznovrsna, kao i da ima mogućnosti za unapređenje od obostranog interesa, posebno po pitanju vojno-ekonomske saradnje, o čemu svedoči Memorandum o razumevanju visokog nivoa potpisan između Ministarstva odbrane i nemačke kompanije Erbas („Airbus Group“), za kupovinu šest helikoptera „N 145M“ za potrebe VS.

Zajednički je naglašena važnost angažovanja pripadnika MO i VS u multinacionalnim operacijama i direktna saradnja VS sa KFOR. Sagovornici su se saglasili da krunu saradnje Srbije i Nemačke čini zajedničko angažovanje naših medicinskih timova u Misiji EU u Maliju.