Министарство одбране Републике Србије
 
15.06.2016.

Интензивна сарадња са Уједињеним Краљевством у области одбране



Државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић састао се данас са политичким директором за проширену Европу Министарства одбране Уједињеног Краљевства Сајмоном Лавом.  

Државни секретар пренео је саговорнику да ће, након недавно одржаних избора, а у складу са прокламованом војном неутралношћу Србије, спољнополитички приоритети и политика одбране Србије остати непромењени. Нерић је Лава упознао са активностима у Министарству одбране и Војсци Србије у процесу приступања ЕУ, учешћем у механизмима Партнерства за мир и ангажовању у мултинационалним операцијама. Државни секретар је посебно нагласио да је област изградње интегритета од стратешког значаја за Србију, јер има за циљ да се идентификују ризици од корупције и неетичког понашања у институцијама сектора одбране. Он је захвалио за британску подршку у реализацији пројекта унапређења капацитета ТРЗ Крагујевац и уништавања вишкова наоружања и војне опреме.

Политички директор за проширену Европу у Министарству одбране Уједињеног Краљевства Сајмон Лав сагласио се да се интензивна сарадња у области одбране темељи на традиционално добрим и пријатељским односима између две државе. Уједињено Краљевство ће настојати да се убрза завршетак започетих пројеката и направи корак даље у новим областима сарадње, о којима би могло бити речи током сусрета на највишем нивоу у наредном периоду. Он је подсетио да је британски премијер Дејвид Камерун недавно у свом обраћању рекао да је сарадња у области учешћа у мировним операцијама приоритет и да тежиште наредних активности треба усмерити у том правцу.

Током посете Министарству одбране одржан је и састанак са представницима Сектора за политику одбране, на коме су детаљно представљени бенефити активности које су реализоване на билатералној основи у протекле две године.

 Делегација Уједињеног Краљевства борави у у Београду 15. и 16. јуна, ради интерне ревизије Фонда за стабилност и сигурност.