Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.06.2016.

Intenzivna saradnja sa Ujedinjenim Kraljevstvom u oblasti odbrane



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić sastao se danas sa političkim direktorom za proširenu Evropu Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Sajmonom Lavom.  

Državni sekretar preneo je sagovorniku da će, nakon nedavno održanih izbora, a u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću Srbije, spoljnopolitički prioriteti i politika odbrane Srbije ostati nepromenjeni. Nerić je Lava upoznao sa aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije u procesu pristupanja EU, učešćem u mehanizmima Partnerstva za mir i angažovanju u multinacionalnim operacijama. Državni sekretar je posebno naglasio da je oblast izgradnje integriteta od strateškog značaja za Srbiju, jer ima za cilj da se identifikuju rizici od korupcije i neetičkog ponašanja u institucijama sektora odbrane. On je zahvalio za britansku podršku u realizaciji projekta unapređenja kapaciteta TRZ Kragujevac i uništavanja viškova naoružanja i vojne opreme.

Politički direktor za proširenu Evropu u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Sajmon Lav saglasio se da se intenzivna saradnja u oblasti odbrane temelji na tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima između dve države. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastojati da se ubrza završetak započetih projekata i napravi korak dalje u novim oblastima saradnje, o kojima bi moglo biti reči tokom susreta na najvišem nivou u narednom periodu. On je podsetio da je britanski premijer Dejvid Kamerun nedavno u svom obraćanju rekao da je saradnja u oblasti učešća u mirovnim operacijama prioritet i da težište narednih aktivnosti treba usmeriti u tom pravcu.

Tokom posete Ministarstvu odbrane održan je i sastanak sa predstavnicima Sektora za politiku odbrane, na kome su detaljno predstavljeni benefiti aktivnosti koje su realizovane na bilateralnoj osnovi u protekle dve godine.

 Delegacija Ujedinjenog Kraljevstva boravi u u Beogradu 15. i 16. juna, radi interne revizije Fonda za stabilnost i sigurnost.