Министарство одбране Републике Србије
 
22.01.2016.

Годишњица Новосадске рацијеУ Новом Саду данас је обележена 74. годишњица Новосадске рације, једног од најтрагичнијих догађаја у историји града, када су мађарске окупационе фашистичке власти убиле или живе гурнуле под лед залеђеног Дунава, између 1300 и 1700 Срба, Јевреја и Рома, житеља Новог Сада, међу којима и велики број жена, деце, стараца.

Обележена годишњица Новосадске рацијеГрађанима окупљеним на платоу испред споменика “Породица” на новосадском Кеју жртава рације обратио се Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

-После времена зла, после јануара 1942. године, наш Нови Сад се издигао, као Феникс, али из ледене гробнице у којој су остали људи, читаве породице, читаве генерације - рекао је Вучевић и поручио како достојанствено сећање није никада и неће никада признати освету и нетрпељивост према другачијем, али да никада нећемо престати да се сећамо.

Уз саслужење новосадских свештеника и ђакона, помен Српске православне цркве жртвама рације служио је Епископ јегарски Јероним, док је комеморативни обред Јеврејске заједнице, помен и беседу одржао врховни Рабин Србије Исак Асиел.

Током комеморације, председница Скупштине града Јелена Црногорац и представници омладине Јеврејске општине и Матице Ромске, са брода „Шабац“ Речне флотиле, уз звуке бродских сирена, спустили су венац у воду Дунава, док је војни свештеник Прве бригаде капетан Ђорђе Стоисављевић са брода упутио кратку молитву за вечни покој страдалима.

Помену жртвама рације, који су заједнички организовали Град Нови Сад, Јеврејска општина и Епархија Бачка, поред великог броја грађана, присуствовали су и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Мађарска војска, жандармерија и Државна краљевска полиција су са рацијом отпочели у рано јутро 21. јануара 1942. године претресима и хапшењима грађана и читавих породица. Поједине невине жртве окупатор је убијао одмах на улици, део је одводио до новосадског купалишта “Штранд” и тамо их убијао и бацао у Дунав, док је део људи једноставно изводио до обале и тамо их убијао, или их живе бацао под лед. Новосадска рација трајала је три дана, а како су поред житеља Новог Сада, у периоду од 4. до 29. јануара 1942. године, страдали и житељи околних и других места Војводине, рачуна се да је окупатор побио и под лед бацио неколико хиљада људи.

photoФОТОГАЛЕРИЈА