Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.01.2016.

Godišnjica Novosadske racije



U Novom Sadu danas je obeležena 74. godišnjica Novosadske racije, jednog od najtragičnijih događaja u istoriji grada, kada su mađarske okupacione fašističke vlasti ubile ili žive gurnule pod led zaleđenog Dunava, između 1300 i 1700 Srba, Jevreja i Roma, žitelja Novog Sada, među kojima i veliki broj žena, dece, staraca.

Obeležena godišnjica Novosadske racijeGrađanima okupljenim na platou ispred spomenika “Porodica” na novosadskom Keju žrtava racije obratio se Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

-Posle vremena zla, posle januara 1942. godine, naš Novi Sad se izdigao, kao Feniks, ali iz ledene grobnice u kojoj su ostali ljudi, čitave porodice, čitave generacije - rekao je Vučević i poručio kako dostojanstveno sećanje nije nikada i neće nikada priznati osvetu i netrpeljivost prema drugačijem, ali da nikada nećemo prestati da se sećamo.

Uz sasluženje novosadskih sveštenika i đakona, pomen Srpske pravoslavne crkve žrtvama racije služio je Episkop jegarski Jeronim, dok je komemorativni obred Jevrejske zajednice, pomen i besedu održao vrhovni Rabin Srbije Isak Asiel.

Tokom komemoracije, predsednica Skupštine grada Jelena Crnogorac i predstavnici omladine Jevrejske opštine i Matice Romske, sa broda „Šabac“ Rečne flotile, uz zvuke brodskih sirena, spustili su venac u vodu Dunava, dok je vojni sveštenik Prve brigade kapetan Đorđe Stoisavljević sa broda uputio kratku molitvu za večni pokoj stradalima.

Pomenu žrtvama racije, koji su zajednički organizovali Grad Novi Sad, Jevrejska opština i Eparhija Bačka, pored velikog broja građana, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Mađarska vojska, žandarmerija i Državna kraljevska policija su sa racijom otpočeli u rano jutro 21. januara 1942. godine pretresima i hapšenjima građana i čitavih porodica. Pojedine nevine žrtve okupator je ubijao odmah na ulici, deo je odvodio do novosadskog kupališta “Štrand” i tamo ih ubijao i bacao u Dunav, dok je deo ljudi jednostavno izvodio do obale i tamo ih ubijao, ili ih žive bacao pod led. Novosadska racija trajala je tri dana, a kako su pored žitelja Novog Sada, u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine, stradali i žitelji okolnih i drugih mesta Vojvodine, računa se da je okupator pobio i pod led bacio nekoliko hiljada ljudi.

photoFOTOGALERIJA