Министарство одбране Републике Србије
 
15.05.2015.

Ноћ музеја у Дому Војске и Војном музеју




Медија центар „Одбрана“ припрема богат програм за посетиоце Дома Војске Србије у дванаестој Ноћи музеја, која се одржава у суботу, 16. маја.

У галеријском простору Дома Војске, биће изложена дела из колекције Фондације Вујучић у оквиру изложбе „Социјална уметност и социјалистички реализам“.

Посетиоци Мале галерије и Атријума имаће прилику да се прошетају кроз изложбу „Мале приче из Великог рата“ и погледају мултимедијални пројекат „Променада сећања“, који приказује аутентично наоружање, униформе, одликовања, фотографије и писма из рата која „причају“ приче о војницима, грађанима и сељацима који су се борили за слободу отаџбине.

У свечаним салонима биће постављена стална поставка уметничких дела из збирке Дома војске, а наступиће камерни састав Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Национални ансамбл „Коло“, који ће изводити градска кола у аутентичним ношњама из периода Великог рата (у 20, 21, 22 и 23 часова).

У казаматима Војног музеја посетиоце очекује јединствена изложба „Застрашујуће, али безопасно“. Више од 60 справа за мучење, уз илустрације и описе начина њиховог рада, сведочи о маштовитости мучитеља, а изложба подсећа на једно од најмрачнијих поглавља људске историје.

Експонати представљају реплике справа за мучење из приватних збирки европских колекционара и историчара. Већина потиче из средњег века, а коришћене су углавном у земљама Западне европе.