Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.05.2015.

Noć muzeja u Domu Vojske i Vojnom muzeju




Medija centar „Odbrana“ priprema bogat program za posetioce Doma Vojske Srbije u dvanaestoj Noći muzeja, koja se održava u subotu, 16. maja.

U galerijskom prostoru Doma Vojske, biće izložena dela iz kolekcije Fondacije Vujučić u okviru izložbe „Socijalna umetnost i socijalistički realizam“.

Posetioci Male galerije i Atrijuma imaće priliku da se prošetaju kroz izložbu „Male priče iz Velikog rata“ i pogledaju multimedijalni projekat „Promenada sećanja“, koji prikazuje autentično naoružanje, uniforme, odlikovanja, fotografije i pisma iz rata koja „pričaju“ priče o vojnicima, građanima i seljacima koji su se borili za slobodu otadžbine.

U svečanim salonima biće postavljena stalna postavka umetničkih dela iz zbirke Doma vojske, a nastupiće kamerni sastav Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Nacionalni ansambl „Kolo“, koji će izvoditi gradska kola u autentičnim nošnjama iz perioda Velikog rata (u 20, 21, 22 i 23 časova).

U kazamatima Vojnog muzeja posetioce očekuje jedinstvena izložba „Zastrašujuće, ali bezopasno“. Više od 60 sprava za mučenje, uz ilustracije i opise načina njihovog rada, svedoči o maštovitosti mučitelja, a izložba podseća na jedno od najmračnijih poglavlja ljudske istorije.

Eksponati predstavljaju replike sprava za mučenje iz privatnih zbirki evropskih kolekcionara i istoričara. Većina potiče iz srednjeg veka, a korišćene su uglavnom u zemljama Zapadne evrope.