Министарство одбране Републике Србије
 
12.02.2014.

Скривено благо Дома Јеврема Грујића



У четвртак, 13. фебруара 2014. године, са почетком у 19.00 часова, у Галерији Дома Војске Србије у Београду, биће отворена изложба „Скривено благо Дома Јеврема Грујића“, која открива богату ризницу уметничких предмета из 18, 19, и 20. века.

Изложбу, која је заједнички пројекат Дома Јеврема Грујића, Завода за заштиту споменика културе града Београда, Централног института за конзервацију у Београду и Медија центра „Одбрана“, свечано ће отворити министар одбране Небојша Родић.

У име организатора, гостима ће се обратити Лазар Шећеровић и Александар Цонић, из Дома Јеврема Грујића, Нела Мићовић, в. д. директора Завода за заштиту споменика културе града Београда, проф. др Мила Живанчевић, директорка Централног института за конзервацију у Београду и потпуковник Славољуб М. Марковић, директор МЦ „Одбрана“.

Збирка обухвата дела најзначајнијих српских уметника: Паје Јовановића, Уроша Предића, Стеве Тодоровића, Уроша Кнежевића, Арсенија Петровића, Зоре Петровић, Ивана Табаковића, Ђорђа Крстића, као и употребне предмете, стилски намештај, дипломатске униформе, колекцију старог оружја из ~I~ и ~II~ српског устанка, архивску грађу и један концептуално и просторно засебан сегмент заснован на фотографијама прве дискотеке на Балкану, отворене у Дому Јеврема Грујића 1967. године.