Министарство одбране Републике Србије
 
15.05.2017.

Поверење којим се поносимо




Резултати истраживања које је управо објавила Агенција за истраживање „Дип дајв“ (Deep dive) потврђују да је Војска Србије и даље институција од највећег поверења грађана Србије. Чак 57 одсто грађана највише верује својој Војсци, што је значајан пораст у односу на 2011. годину када је тај проценат износио 37 одсто.
 
То је резултат којим се Министарство одбране и Војска Србије с правом поносе, али нас и обавезује да наставимо са одговорним извршавањем бројних задатака у све три мисије. Војска Србије је сигуран гарант безбедности Србије и свих њених грађана, у шта су они могли да се увере на бројним сложеним вежбовним активностима и приказима наоружања и војне опреме као што је било недавно на полигону у Никинцима. Поверење је заслужено брзом и ефикасном помоћи коју су припадници Војске Србије први пружили у поплавама и другим природним недаћама којих смо нажалост имали протеклих година. Наши „плави шлемови“ успешно настављају мисију мира широм света, чиме смо и некада и сада заслуживали велико признање.
 
Поверење које данас уживамо стицали смо и бројним хуманитарним акцијама, културним манифестацијама, спортским резултатима, сарадњом са месним заједницама и у најудаљенијим селима широм Србије, где смо пружали лекарске прегледе и медицинску помоћ, поправљали путеве, градили водоводе... Отворили смо перспективу запошљавања младим људима школовањем за официрски позив, добровољним служењем војног рока, пријемом професионалних војника, отварањем нових радних места у предузећима наменске индустрије... Бројне су активности које нас свакодневно везују са нашим грађанима, а исказано поверење додатни је мотив да се задаци извршавају ефикасно и на време.
 
Посебно истичемо да је поверење заслужено и код градског и код сеоског становништва и то у свим деловима Србије. Наиме, истраживање је обухватило национално репрезентативан узорак од 1.500 грађана и то 60 одсто градског и 40 одсто сеоског становништва из шест региона – Војводина (27 одсто), Београд (22), Западна Србија (13), Источна Србија (девет) и Јужна Србија (13 одсто). Истраживањем су обухваћене и осетљиве групе у популацији, као што су особе са инвалидитетом и припадници двеју најбројнијих националних мањина – ромске и мађарске. Према објављеним резултатима, иза Војске Србије су Српска православна црква, полиција, катастар и Народна банка.