Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.05.2017.

Poverenje kojim se ponosimo




Rezultati istraživanja koje je upravo objavila Agencija za istraživanje „Dip dajv“ (Dip dive) potvrđuju da je Vojska Srbije i dalje institucija od najvećeg poverenja građana Srbije. Čak 57 odsto građana najviše veruje svojoj Vojsci, što je značajan porast u odnosu na 2011. godinu kada je taj procenat iznosio 37 odsto.
 
To je rezultat kojim se Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije s pravom ponose, ali nas i obavezuje da nastavimo sa odgovornim izvršavanjem brojnih zadataka u sve tri misije. Vojska Srbije je siguran garant bezbednosti Srbije i svih njenih građana, u šta su oni mogli da se uvere na brojnim složenim vežbovnim aktivnostima i prikazima naoružanja i vojne opreme kao što je bilo nedavno na poligonu u Nikincima. Poverenje je zasluženo brzom i efikasnom pomoći koju su pripadnici Vojske Srbije prvi pružili u poplavama i drugim prirodnim nedaćama kojih smo nažalost imali proteklih godina. Naši „plavi šlemovi“ uspešno nastavljaju misiju mira širom sveta, čime smo i nekada i sada zasluživali veliko priznanje.
 
Poverenje koje danas uživamo sticali smo i brojnim humanitarnim akcijama, kulturnim manifestacijama, sportskim rezultatima, saradnjom sa mesnim zajednicama i u najudaljenijim selima širom Srbije, gde smo pružali lekarske preglede i medicinsku pomoć, popravljali puteve, gradili vodovode... Otvorili smo perspektivu zapošljavanja mladim ljudima školovanjem za oficirski poziv, dobrovoljnim služenjem vojnog roka, prijemom profesionalnih vojnika, otvaranjem novih radnih mesta u preduzećima namenske industrije... Brojne su aktivnosti koje nas svakodnevno vezuju sa našim građanima, a iskazano poverenje dodatni je motiv da se zadaci izvršavaju efikasno i na vreme.
 
Posebno ističemo da je poverenje zasluženo i kod gradskog i kod seoskog stanovništva i to u svim delovima Srbije. Naime, istraživanje je obuhvatilo nacionalno reprezentativan uzorak od 1.500 građana i to 60 odsto gradskog i 40 odsto seoskog stanovništva iz šest regiona – Vojvodina (27 odsto), Beograd (22), Zapadna Srbija (13), Istočna Srbija (devet) i Južna Srbija (13 odsto). Istraživanjem su obuhvaćene i osetljive grupe u populaciji, kao što su osobe sa invaliditetom i pripadnici dveju najbrojnijih nacionalnih manjina – romske i mađarske. Prema objavljenim rezultatima, iza Vojske Srbije su Srpska pravoslavna crkva, policija, katastar i Narodna banka.