Министарство одбране Републике Србије
 
20.02.2017.

Прве билатералне одбрамбене консултације са Црном Гором



Прве билатералне одбрамбене консултације између министарстава одбране Републике Србије и Црне Горе одржане су 19. и 20. фебруара у Београду.

Том приликом, начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и начелник Дирекције за међународну сарадњу потпуковник Велибор Бакрач сагласили су се да ће добра и блиска сарадња две земље у области одбране, кроз унапређење у тежишним и осталим областима од обостраног интереса, у наредном периоду забележити суштински прогрес.

Саговорници су разменили ставове о политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету, посебно у светлу актуелне миграторне кризе и нагласили да комплексна безбедносна ситуација намеће потребу интензивније сарадње, поготово правовремене размене информација.

Капетан бојног брода Коњиковац истакао је чврсто опредељење Министарства одбране за развој и унапређење регионалне сарадње, с обзиром на то да су регионална стабилност и сарадња основни предуслови за прогрес региона. Он је упознао  саговорнике са активностима Министарства одбране и Војске Србије у процесу европских интеграција, сарадњи у оквиру Програма партнерство за мир, као и актуелном и будућем ангажовању припадника МО и ВС у мултинационалним операцијама.  Капетан бојног брода нагласио је значај континуитета сусрета на највишем нивоу, ради дефинисања стратешких смерница будуће сарадње и указао је на велике потенцијале за интензивирање сарадње у обостраном интересу, посебно у домену војног образовања, логистике и АБХО.

Потпуковник Бакрач упознао је саговорнике са степеном реформе система одбране, напретком Црне Горе на путу европских и евроатлантских интеграција, као и плановима и приоритетима Министарства одбране и Војске у интегративним процесима. Пренео је подршку европским интеграцијама Републике Србије. Истакао је потребу унапређења сарадње, посебно у области заједничких вежбовних активности, мултинационалних операција и војне медицине.

На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2017. годину.