Министарство одбране Републике Србије
 
01.12.2016.

Представљање пројекта CASM на Форуму за безбедносну сарадњу



Заседање Форума за безбедносну сарадњу (FSC) Организације за безбедност и сарадњу у Европи (OSCE), у чијем раду учествује 57 земаља, одржано је 30. новембра у Бечу. На форуму су, између осталог, представљени резултати у досадашњој реализацији Програма за управљање залихама конвенционалне муниције (CASM) у Републици Србији које је представио генерал-мајор Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије, који је и председавајући Извршног одбора програма CASM.
Представљање пројекта CASM  на Форуму за безбедносну сарадњу
Програм CASM успостављен је на захтев Владе Републике Србије, упућен OSCE и Програму за развој Уједињених нација (UNDP) у јуну 2011. године, а у циљу пружања помоћи на повећању сигурности и безбедности складишта конвенционалне муниције, побољшања инфраструктуре објеката за демилитаризацију у ТРЗ Крагујевац, као и решавања вишкова специјалне муниције (муниција пуњена белим фосфором и специјалним смешама) и напалм праха. У циљу реализације програма, која је започета 2012. године, преко OSCE  и UNDP прикупљено је око 1,4 милиона америчких долара донаторских средстава од 13 држава, а донаторска средства дао је и UNDP.
 
У оквиру програма CASM до сада су завршене следеће активности: уништавање вишкова 162 тоне напалм праха, делаборација 525 тона викова муниције пуњене белим фосфором и око 60 хиљада комада специјалних врста димне муниције. Потпуна реализација уништавања преостале категорије вишка (специјална миниција на бази CS) реализоваће се на основу недавно закљученог уговора између UNDP и Министарства одбране Републике Србије, којим је Министарство одбране преузело обавезу да у оквиру националних процедура изврши уговарање за уништавање преосталих количина, а сам процес уништавања ове категорије вишкова биће завршен до краја јануара 2017. године. Поред тога, завршене су активности на унапређењу безбедносних услова у ТРЗ Крагујевац, где је извршено инсталирање антистатичких подова и видео надзора који се користи у надгледању процеса делаборације, чиме је значајно унапређена безбедност запослених.
 
Преостала активности у реализацији програма CASM се односе на замену противпожарног система у ТРЗ Крагујевац и на реконструкцију складишног комплекса Мирничка река.
 
Поред представљања резултата и даљих планова у оквиру програма CASM на Форуму за безбедносну сарадњу, у Секретаријату OSCE одржан је и посебан састанак са досадашњим и потенцијалним земљама донаторима на којем су такође приказани резултати пројекта и исказана потребна средства за успешан завршетак пројекта.