Министарство одбране Републике Србије
 
15.10.2015.

Сарадња са Немачком у области одбране



Редовне билатералне одбрамбене консултације између Министарства одбране Србије и Савезног министарства одбране Немачке одржане су у Берлину од 13. до 14. октобра 2015. године. Начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац састао се са начелником Одељења политике одбране и билатералних односа капетаном бојног брода Акселом Дерцом.

Размењена су мишљења о актуелним регионалним и глобалним безбедносним темама, а посебна пажња посвећена је динамици посета највишег нивоа.

Капетан бојног брода Милан Коњиковац, уз захвалност на доброј сарадњи и подршци Немачке у ангажовању мобилног медицинског тима Војске Србије у ~EUTM Mali,~ упознао је капетана бојног брода Дерца са тренутним ангажовањем припадника Министарства одбране и Војске Србије  у мировним операцијама УН и ЕУ, као и плановима за наредни период.

Коњиковац је нагласио је да Србија посебну пажњу посвећује избалансираном приступу у сарадњи са партнерима на Истоку и Западу, у складу са прокламованом војном неутралношћу, што се на најбољи начин потврђује досадашњим председавањем ОЕБС. Током састанка начелник УМВС упознао је домаћине са досадашњим достигнућима у процесу реформе система одбране, сарадњи са Европском унијом, као и активностима у оквиру Програма Партнерства за мир.

Капетан бојног брода Аксел Дерц пренео је опредељеност за реализацију сусрета на највишем нивоу, као и унапређење заједничког учешћа у мултинационалним операцијама и поновио спремност за размену искустава из ангажовања у оквиру Заједничке безбедносне одбрамбене политике. Дерц је поздравио констуктивну улогу Србије у унапређењу регионалне сарадње и посебно истакао изузетан успех иницијативе, покренуте на одбрамбеним консултацијама у Берлину новембра 2013. године, за заједничко учешће припадника Војске Србије са Оружаним снагама СР Немачке у мисији ~EUTM Mali~.

Током анализе реализације активности, капетан бојног брода Милан Коњиковац и заменик начелника УМВС капетан фрегате Маркус Нолте, констатовали су квалитативан и квантитативан прогрес у сарадњи у области одбране, у складу са укупним политичким односима. Реализоване активности у овој години, и поред ограниченог буџета и отежаног финансирања, омогућиле су наставак сарадње у тежишним, као и проширење на нове области. Истакнут је значај практичних форми обуке које непосредно доприносе подизању нивоа оперативних и функционалних способности оружаних снага.

Током састанка усаглашен је План билатералне војне сарадње за 2016. годину.