Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.10.2015.

Saradnja sa Nemačkom u oblasti odbrane



Redovne bilateralne odbrambene konsultacije između Ministarstva odbrane Srbije i Saveznog ministarstva odbrane Nemačke održane su u Berlinu od 13. do 14. oktobra 2015. godine. Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac sastao se sa načelnikom Odeljenja politike odbrane i bilateralnih odnosa kapetanom bojnog broda Akselom Dercom.

Razmenjena su mišljenja o aktuelnim regionalnim i globalnim bezbednosnim temama, a posebna pažnja posvećena je dinamici poseta najvišeg nivoa.

Kapetan bojnog broda Milan Konjikovac, uz zahvalnost na dobroj saradnji i podršci Nemačke u angažovanju mobilnog medicinskog tima Vojske Srbije u ~EUTM Mali,~ upoznao je kapetana bojnog broda Derca sa trenutnim angažovanjem pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije  u mirovnim operacijama UN i EU, kao i planovima za naredni period.

Konjikovac je naglasio je da Srbija posebnu pažnju posvećuje izbalansiranom pristupu u saradnji sa partnerima na Istoku i Zapadu, u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću, što se na najbolji način potvrđuje dosadašnjim predsedavanjem OEBS. Tokom sastanka načelnik UMVS upoznao je domaćine sa dosadašnjim dostignućima u procesu reforme sistema odbrane, saradnji sa Evropskom unijom, kao i aktivnostima u okviru Programa Partnerstva za mir.

Kapetan bojnog broda Aksel Derc preneo je opredeljenost za realizaciju susreta na najvišem nivou, kao i unapređenje zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama i ponovio spremnost za razmenu iskustava iz angažovanja u okviru Zajedničke bezbednosne odbrambene politike. Derc je pozdravio konstuktivnu ulogu Srbije u unapređenju regionalne saradnje i posebno istakao izuzetan uspeh inicijative, pokrenute na odbrambenim konsultacijama u Berlinu novembra 2013. godine, za zajedničko učešće pripadnika Vojske Srbije sa Oružanim snagama SR Nemačke u misiji ~EUTM Mali~.

Tokom analize realizacije aktivnosti, kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i zamenik načelnika UMVS kapetan fregate Markus Nolte, konstatovali su kvalitativan i kvantitativan progres u saradnji u oblasti odbrane, u skladu sa ukupnim političkim odnosima. Realizovane aktivnosti u ovoj godini, i pored ograničenog budžeta i otežanog finansiranja, omogućile su nastavak saradnje u težišnim, kao i proširenje na nove oblasti. Istaknut je značaj praktičnih formi obuke koje neposredno doprinose podizanju nivoa operativnih i funkcionalnih sposobnosti oružanih snaga.

Tokom sastanka usaglašen je Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu.