Министарство одбране Републике Србије
 
04.06.2014.

Генерал Диковић на конференцији начелника генералштабова балканских земаља у Сарајеву



General Dikovic u Sarajevu Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић учествовао је на Осмој конференцији начелника генералштабова балканских земаља, која је одржана данас у Сарајеву.

Конференцију је отворио начелник Заједничког штаба оружаних снага Босне и Херцеговине генерал-мајор Анто Јелеч, а учесницима се обратио и заменик министра одбране Босне и Херцеговине за управљање ресурсима Живко Марјанац.

На конференцији су представљени делатност, капацитети, параметри оспособљености и досадашњи пројекти Техничког ремонтног завода Крагујевац, као регионалног центра за демилитаризацију убојних средстава.

Генерал Диковић водио је одвојене разговоре са генералом Јелечом, као и са командантом Здружених снага НАТО из Напуља адмиралом Брусом Клинганом.

Приликом разговора са генералом Јелечом о даљем унапређењу сарадње са Оружаним снагама Босне и Херцеговине, генерал Диковић изразио је свом колеги из БиХ искрено саучешће за све настрадале током недавних поплава на територији те суседне земље, као и жељу да се настале штете што пре санирају.

General Dikovic u SarajevuКонференција начелника генералштабова балканских земаља је важна иницијатива за јачање војне сарадње између држава на Балкану. Суштину активности ове иницијативе чине обука и образовање, односно активности у којима се заједнички стиче захтевани ниво интероперабилности што омогућава заједничко деловање у најразличитијим ситуацијама. Акценат је посебно дат на сарадњи у супростављању и спречавању ситуација које су изазване природним непогодама јер су се управо ове земље у последње време суочиле са врло озбиљним проблемима те врсте. Земље чланице ове иницијативе су Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Македонија, Румунија, Србија, Турска и Црна Гора.

На овогодишњој конференцији, као гости, учествују председавајући Војног комитета Европске уније генерал Патрик де Русије, заменик председавајућег Војног комитета НАТО генерал-потпуковник Марк Шислер, командант Здружених снага НАТО из Напуља адмирал Брус Клинган, начелник Генералштаба оружаних снага Словеније генерал-мајор Добран Божич, као и представници оружаних снага Хрватске, ЕУФОР-а и НАТО штаба у Сарајеву.

Одржавање Осме конференције начелника генералштабова балканских земаља потврђује значај регионалне војне сарадње и добросуседских односа између балканских земаља, ради одржавања и јачања стабилног безбедносног окружења у региону и Европи.