Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.06.2014.

General Diković na konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja u Sarajevu



General Dikovic u Sarajevu Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković učestvovao je na Osmoj konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja, koja je održana danas u Sarajevu.

Konferenciju je otvorio načelnik Zajedničkog štaba oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-major Anto Jeleč, a učesnicima se obratio i zamenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Živko Marjanac.

Na konferenciji su predstavljeni delatnost, kapaciteti, parametri osposobljenosti i dosadašnji projekti Tehničkog remontnog zavoda Kragujevac, kao regionalnog centra za demilitarizaciju ubojnih sredstava.

General Diković vodio je odvojene razgovore sa generalom Jelečom, kao i sa komandantom Združenih snaga NATO iz Napulja admiralom Brusom Klinganom.

Prilikom razgovora sa generalom Jelečom o daljem unapređenju saradnje sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, general Diković izrazio je svom kolegi iz BiH iskreno saučešće za sve nastradale tokom nedavnih poplava na teritoriji te susedne zemlje, kao i želju da se nastale štete što pre saniraju.

General Dikovic u SarajevuKonferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja je važna inicijativa za jačanje vojne saradnje između država na Balkanu. Suštinu aktivnosti ove inicijative čine obuka i obrazovanje, odnosno aktivnosti u kojima se zajednički stiče zahtevani nivo interoperabilnosti što omogućava zajedničko delovanje u najrazličitijim situacijama. Akcenat je posebno dat na saradnji u suprostavljanju i sprečavanju situacija koje su izazvane prirodnim nepogodama jer su se upravo ove zemlje u poslednje vreme suočile sa vrlo ozbiljnim problemima te vrste. Zemlje članice ove inicijative su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora.

Na ovogodišnjoj konferenciji, kao gosti, učestvuju predsedavajući Vojnog komiteta Evropske unije general Patrik de Rusije, zamenik predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO general-potpukovnik Mark Šisler, komandant Združenih snaga NATO iz Napulja admiral Brus Klingan, načelnik Generalštaba oružanih snaga Slovenije general-major Dobran Božič, kao i predstavnici oružanih snaga Hrvatske, EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu.

Održavanje Osme konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja potvrđuje značaj regionalne vojne saradnje i dobrosusedskih odnosa između balkanskih zemalja, radi održavanja i jačanja stabilnog bezbednosnog okruženja u regionu i Evropi.