Министарство одбране Републике Србије
 
20.05.2014.

Обележена годишњица погибије гардиста код КБЦ „Драгиша Мишовић“



Полагањем венаца на споменик припадницима Гардијске бригаде Војске Југославије и пацијентима КБЦ „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“, погинулим у НАТО бомардовању обележена је 15. годишњица њиховог страдања.

Венце су положили делегације Војске Србије коју је предводио командант Гарде Војске Србије бригадни генерал Миломир Тодоровић, затим Града Београда са председником Скупштине града Београда Николом Никодијевићем на челу, као и представници болнице „Драгиша Мишовић“, породице и пријатељи погинулих и породице страдалих у згради РТС-а.

- Наша је обавеза да чувамо сећање. Ми не можемо вратити животе, али морамо чувати сећање на људе који су невини страдали и ширити сазнање о томе шта се догодило пре 15 година и каква неправда и штета су нанети Србији. Уз наду да нам се никада тако нешто неће поновити, сваке године обележаваћемо овај датум, јер без обзира на то што се и данас налазимо у данима жалости и велике катастрофе, трудићемо се да очувамо сећање на све оне који су, радећи часно и поштено, дали животе за земљу, како бисмо ми данас живели у миру и били способни да га бранимо – рекао је Никола Никодијевић.

КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ бомбардован је 20. маја 1999. године, 50 минута после поноћи, а у нападу су погинула седморица војника и три пацијента. Погинули су Александар Бајин, Горан Верезан, Предраг Игњатовић, Бранимир Крњајић, Славиша Вељковић, Војин Пејчиновић и Драган Танкосић, као и пацијенти КБЦ-а Бранка Бошковић, Зора Бркић и Радосав Новаковић.

photoФОТОГАЛЕРИЈА